Abstract | Menadžment predstavlja osnovu djelovanja bilo koje organizacije, te o njemu ovisi uspješnost organizacije. Menadžment je danas postao ključno područje izučavanja u skoro svim poslovnim školama, a to će se i nastaviti u narednim godinama. „Management“ je engleska riječ koja znači upravljanje ili rukovodstvo, a u literaturi se najčešće isprepliću pojmovi kao što su organizacija, upravljanje i rukvođenje. Ne postoji jednoznačna definicija menadžmenta, ali ipak postoje neke komponente koje mogu definirati sami pojam menadžmenta, a to je: ljudski rad i rad sa više osoba kao temelj upravljanja. Priroda i ciljevi menadžmenta se temelje na pružanju adekvatnih znanja koja bi trebala omogućiti menadžerima da ostvare postavljene ciljeve organizacije. Prilikom ostvarivanja ciljeva treba voditi računa da se ostvare na najefikasniji način uz najmanji utrošak svih resursa. Menadžment se izučava kroz svoje funkcije. Najčešće ih možemo svrstati u 5: planiranje, organiziranje, kadroviranje, vođenje i kontroliranje. Jedna od ključnih obveza menadžmenta je uspostaviti organizacijsku strukturu koja će biti najbolja za organizaciju u danome trenutku i u odnose na postavljene ciljeve. Organizacijska struktura predstavlja sveukupnost veza i odnosa između svih činitelja proizvodnje, kao i sveukupnost veza i odnosa unutar svakog pojedinog činitelja proizvodnje, odnosno poslovanja. (Novak, 1999.) Samo postavljanje organizacijske strukture odvija se na način da se cjelokupni zadatak neke organizacije raščlanjuje na manje dijelove koje je moguće dodijeliti točno definiranoj osobi. Na taj se način stvaraju radna mjesta koja postaju dio veće organizacijske jedinice, a koja se na kraju oblikuje u jedan od oblika organizacijske strukture.
U ovom završnom radu prikazan je pojam organizacijske strukture i njeno oblikovanje, koji su elementi organizacijske strukture te koje vrste organizacijske strukture postoje. Menadžeri se susreću s različitim problemima i poteškoćama pri izboru organizacijske strukture, stoga su u ovom radu prikazane prednosti i nedostaci svake vrste organizacijske strukture. Nadalje, u ovom završnom radu prikazane su organizacijske strukture prehrambenih tvrtki Atlantic grupa, Ledo te Podravka. Hipoteza rada je: velike prehrambene tvrtke u RH imaju divizijsku strukturu, što će se pokušat dokazat na kraju ovog rada. |