Abstract | U svojim početcima otkupna stanica mlijeka u Brinju djelovala je zasebno te je jedan dio tog
mlijeka prerađivala u sir, a ostatak preprodavala današnjem Prehrambeno industrijskom
kombinatu u Rijeci. Tada je mljekara brojila 20-ak zaposlenih, a s vremenom i poboljšanjem,
odnosno unaprjeđenjem tehnologije, broj zaposlenih se smanjivao, a danas ima samo dvoje
zaposlenih. Dnevno se otkupi 10 000 litara mlijeka.
Proces otkupa mlijeka počinje tek kada sabirači dođu u stanicu s mlijekom te se tada, nakon
provedenih analiza, mlijeko cijevima pretače u laktofrize. Nakon hlađenja, mlijeko iz
laktofriza (mora biti na 4 °C) pretače se u cisterne koje odvoze mlijeko u Rijeku, u mljekaru
na daljnju preradu.
Obvezno je čišćenje objekta koje se povodi svakodnevno, kako bi se dezinficirala sva
sredstva rada koja se koriste. Najčešća sredstva za čišćenje i dezinfekciju su BIS KM 30 i BIS
C 5505.
Sredstva koja se koriste svakodnevno pri radu su laktofriz, električna pumpa, fleksibilno
crijevo, brojčanik mlijeka, cijedilo za mlijeko, aparat za ispitivanje kiselosti, termometar za
mlijeko, kutljača, a sve ih je potrebno dezinficirati nakon uporabe, tj. korištenja.
U objektu su provedena osnovna i posebna pravila zaštite na radu, no postoje i nedostatci koji
se trebaju što prije ukloniti, a koji ugrožavaju radnike i njihovo zdravlje, ali i sigurnost pri
radu. |