Abstract | Za klice se često kaže da su živa hrana za savršeno zdravlje. Popularnost im raste, pa
ih ljudi sve češće konzumiraju. Mogu se uzgojiti kod kuće, a njihova pozitivna strana je da se
sadržaj nutrijenata višestruko povećava klijanjem. Sadržaj vitamina drastično raste kod
žitarica, mahunarki i orašastih plodova, pogotovo vitamini A, B, C i E. Kod osoba s
problemom manjka esencijalnih masnih kiselina, taj problem je lako rješiv uz pomoć klica.
Također sadržaj vlakana u mahunarkama, orašastim plodovima, raznim sjemenkama i
žitaricama pomažu probavi i mršavljenju jer se vežu za masti i toksine pa olakšavaju njihovo
odstranjivanje iz tijela. U klicama može biti i do 100 puta više enzima nego u svježem voću i
povrću. Oni djeluju kao katalizatori za sve tjelesne funkcije. Tijekom klijanja minerali se vežu
za bjelančevine što tijelu olakšava njihovu apsorpciju. Zahvaljujući alkalnim mineralima,
klice alkaliziraju tijelo što je povezano s mnogim bolestima uključujući rak. U prvom dijelu
ovog završnog rada teorijski su istraživane specifične karakteristike povrtne kulture cikle,
njezinog uzgoja, štetočinja, berbe, skladištenja i konzerviranja. U drugom dijelu, opisan je
istraživački rad proizvodnje klijanca četiri sorte cikle: Bikor, Cylindra, Detroit i Detroit 2. |