Abstract | Predmet rada je analiza meda kao prehrambene tržišne robe. Rad analizira tržište meda u svijetu, Europskoj Uniji i Republici Hrvatskoj. Pčelarstvo je jedna od najvažnijih grana Europske Unije, koja je drugi najveći proizvođač meda u svijetu, ali i najveći uvoznik. Uvoz meda u države Europske Unije u posljednjem desetljeću porastao je za 40 %. Što se tiče Republike Hrvatske proizvodnja meda od 2015. godine je u padu. Razlozi tome mogu se pronaći u klimatskim promjenama te velikoj smrtnosti pčela kao i sve težem položaju pčelara. RH pripada u skupinu zemalja koje proizvode od 5 000 do 10 000 t meda godišnje, dok su najveći proizvođači meda u Europi: Španjolska, Mađarska i Njemačka, koji proizvode više od 20 000 t godišnje. U Hrvatskoj je najčešća nulta razina distribucije meda od proizvođača direktno do potrošača. Razna istraživanja koja će biti prikazan u radu pokazuju da je kupcima najvažnija zemlja porijekla i kvaliteta meda zbog čega ne čudi da se med još uvijek najčešće prodaje izravno na gospodarstvima, sajmovima, tržnicama i slično. Rad analizira i pravnu regulativu stavljanja meda na tržište i standarde kvalitete i označavanja proizvoda koje mora poštivati svaki proizvođač na području Europske Unije koja je raznim Direktivama uredila tržište i proizvodnju meda. |
Abstract (english) | The subject of the paper is the analysis of honey as a food market commodity. The paper analyzes the honey market in the world, the European Union and the Republic of Croatia. Beekeeping is one of the most important branches of the European Union, which is the second largest producer of honey in the world, but also the largest importer. The import of honey in the European Union country has increased by 40% in the last decade. As for the Republic of Croatia, honey production has been in decline since 2015. The reasons for this can be found in climate changes and the high mortality of bees, as well as the increasingly difficult position of beekeepers. The Republic of Croatia belongs to the group of countries that produce from 5,000 to 10,000 t per year, while the largest producers of honey in Europe are Spain, Hungary and Germany, which produce more than 20,000 t per year. In Croatia, zero level distribution of honey from producers directly to consumers is the most common. Various studies that will be presented in the paper show that the country of origin and the quality of honey are most important to buyers, which is why it is not surprising that honey is still most often sold directly at farms, fairs, markets and the like. The paper analyzes the legal regulation of placing honey on the market and the standards of quality and labeling of products that must be respected by every producer in the territory of the European Union, which has regulated the market and production of honey with various Directives. |