Abstract | Poljoprivredna proizvodnja ima veliko značenje za razvoj privrede svake zemlje, a u uvjetima ukupne poljoprivredne proizvodnje stočarstvo je vodeća grana. Govedarstvo svuda u svijetu zauzima značajno mjesto u poljoprivrednoj proizvodnji zbog proizvoda koji se dobivaju. Tov junadi traje tisućama godina. U dalekoj prošlosti on se uglavnom odvijao u prirodi, na paši ili šumi, tako da su i troškovi proizvodnje bili relativno niski, a sam kvaliteta nije bila previše bitna. Danas tržište stavlja veliki naglasak na kvalitetu mesa te uglavnom traži junetinu s manjim udjelom masnog tkiva i što većim udjelom mišićnog tkiva. Kako bi se takovo meso proizvelo veliki naglasak se stavlja na odgovarajuću hranidbu tovne junadi. Završni rad je izrađen koristeći se metodama intervjua s vlasnikom gospodarstva i zapažanjima tijekom stručne prakse. Cilj istraživanja bio je utvrditi opće stanje na gospodarstvu i detaljnije procijeniti strukture obroka koje se koriste na gospodarstvu. Na OPG Konjačić trenutno se nalazi 229 grla goveda: 8 krava, 53 juneta, 133 muška i 35 ženske teladi. Za proizvodnju voluminozne krme i žitarica koje se uglavnom sve koriste u hranidbi goveda, gospodarstvo obrađuje oko 71 ha poljoprivrednih površina od čega je preko 48 ha vlastitog poljoprivrednog zemljište, a ostatak je u raznim oblicima zakupa. Gospodarstvo od postojećih gospodarskih objekata posjeduje: 2 tovilišta za tovnu junad, staju za mliječne krave, garaže za poljoprivredne strojeve, sjenike za skladištenje suhe voluminozne hrane, silose za kukuruznu silažu i silose za silirano kukuruzno zrno. Analizom obroka na gospodarstvu u svim obrocima utvrđena je jadna visoka prosječna energetska koncentracija od 11,59 MJ kg ST. Tijekom čitavog razdoblja tova zajedno s povećanjem žive mase povećavala se i konzumacija hrane koja je na početku tova iznosila 6,03 kg ST da bi na kraju dostigla 8,24 kg ST. Takova povećana konzumacija hrane samo je zanemarivo utjecala na smanjenje energetske gustoće u našim obrocima, iz razloga jer je linearno s promjenama u sastavu rasta došlo do istovremenih povećanja ukupnih energetskih potreba. Koncentracija SV tijekom čitavog tova kretala se od 13,76 – 14,17% ST. Prosječna koncentracija iSP je tijekom čitavog razdoblja tova u obroku iznosila vrlo visokih 160 grama iSP/kg ST stoga smatramo kako bi se ista s obzirom na ostvarene priraste mogla smanjit na 140 grama iSP/kg ST, što bi smanjilo hranidbene troškove i dodatno povećalo rentabilnost proizvodnje. No sveukupno gledajući može se zaključiti kako gospodarstvo vrlo dobro posluje i ostvaruje zavidne rezultate u tovu junadi. |