Abstract | Pivo se proizvodi tisućama godina diljem svijeta, a danas je prepoznato nekoliko stotina različitih stilova piva. Kao i svaki drugi prehrambeni proizvod, pivo mora biti mikrobiološki i senzorski ispravno. Brojni su patogeni koji uzrokuju kvarenje piva, neugodne okuse, mirise i starenje piva (bakterije, plijesni, nepoželjni kvasci itd.). Kisik je nepoželjan u gotovom pivu, a poželjan je samo tijekom fermentacije, kada ga kvasac koristi za razmnožavanje i alkoholno vrenje. Kisik uzrokuje oksidaciju spojeva u pivu, a samim time ubrzano starenje i kvarenje piva. Stoga se nakon fermentacije sve faze proizvodnog procesa provode u uvjetima bez kisika, te se tome pridodaje velika pozornost pri proizvodnji i punjenju piva u ambalažu. Količina kisika u pivu se može mjeriti i pratiti u različitim točkama proizvodnje, pomoću različitih uređaja, a u ovome radu su prikazani rezultati mjerenja tijekom proizvodnje različitih piva u Zmajskoj pivovari. Mjerenja su obavljena pomoću uređaja Orbispherelabaratories model 3650, a rezultati pokazuju je li koncentracija kisika unutar prihvatljivih granica, te dolazi li do porasta koncentracije tijekom filtracije piva. |
Abstract (english) | The beer is produced for thousand of years around the world and today there are hundreds of recognized beer styles. Like any other food product, beer must be microbiologically and sensor properly. There are many patognens that cause decay of beer, upleasant tastes, smells and aging of beer (bacteria, molds, yeasts etc.). Oxygen is undesirable in finished beer, preferably only during fermentation, when the yeast uses oxygen for propagation and fermentation. Oxygen causes oxidation of compunds in beer, and thus accelerated aging and spoilage of beer. Therefore, after fermentation, all stages of production are carried out in oxygen-free conditions, and is totally commited during production and filling in bottles, cans etc.. The amount of oxygen in beer can be measured and monitored at various points in the production, using various devices, and in this paper, results are shown from measuring oxygen content measured in Zmajska pivovara. Measurements are made using device called Orbispherelabaratories model 3650, and the results show if the oxygen concentration is within acceptable limits, and whether an increase of concentration is during beer filtration Key words. |