Abstract | U ovom radu teorijski dio inovacija prikazan je na primjeru inovacije u hotelu „Valamar Riviera d.d.“ u Poreču. Cilj rada je istražiti kakve sve to inovacije postoje te i kako ih ljudi primjenjuju. Kratko je opisan pojam hotelskog poduzeća te i pojmovno određenje inovacije u kojemu su opisane sve vrste inovacija sa kojima se neko poduzeće susreće te isto tako ih i primjenjuje. Zatim je proces inovacije i kako se sa inovacijama upravlja. U svemu tome pojavljuju se i učinci inovacija na poslovanje poduzeća. Uloga inovacija u hotelijerstvu kao što i sam naslov diplomskog rada kaže odnosi se na bitnost inovacije u hotelskim poduzećima te kakve koristi imaju tehnološke inovacije, inovacije u hotelskih uslugama, inovacije u rezervaciji usluga u hotelu i inovacije u promociji. U tome smo svrstali neke od primjera inovacija u Hrvatskoj i opisala te primjere. Poslije svega toga u teoretski dio, budući da je naglasak stavljen na hotel „Valamar Riviera d.d.“ u Poreču, koji je tržištu jako dobro poznat po svojim uvedenim inovacijama te isto tako da je jedan od inovativnih hotela na Jadranu, koji svake godine dobije nagradu za bilo koje područje kao npr. inovacije, društveno odgovorno poslovanje, okoliš, zaposlenici i dr. Istražili smo i opisali kakve Valamar Riviera ima svoje inovacije. Valfresco Direkt centralni je sustav nabave, proizvodnje i distribucije domaće hrane i pića za goste Valamara i lokalno stanovništvo u destinacijama u kojima Valamar posluje. Vodeća hotelska kompanija na Jadranu ponosno predstavlja svoju inovativnu aplikaciju My Valamar koja će turistima podignuti njihov odmor na sasvim novu razinu. Podatke za Valamar Riviera d.d. pronašla sam u Integriranom godišnju izvješću i održivo poslovanje za 2021. godinu. Poslije teorijskog dijela, izvršili smo istraživanje tako što smo napravili anketni upitnik u kojemu smo imali 64 ispitanika. Pitanja su se najviše odnosila na bitnost inovacija u poduzeću u kojemu je ispitanik/ca zaposlen/a. Osmišljena je za analizu i istraživanje koliko su ljudi upoznati sa inovacijama te isto tako koliko ih upotrebljavaju u poduzeću u kojemu su zaposleni. |
Abstract (english) | In this paper, the theoretical part of innovation is presented on the example of innovation in the hotel "Valamar Riviera d.d." in Poreč. The goal of the work is to investigate what kind of innovations exist and how people apply them. The concept of a hotel company is briefly described, as well as the conceptual definition of innovation, in which all types of innovations that a company encounters and also applies them are described. Then there is the process of innovation and how innovation is managed. In all of this, the effects of innovation on the company's operations also appear. The role of innovation in the hotel industry, as the title of the diploma thesis says, refers to the importance of innovation in hotel companies and the benefits of technological innovation, innovation in hotel services, innovation in booking hotel services and innovation in promotion. In it, we classified some of the examples of innovation in Croatia and described these examples. After all that to the theoretical part, since the emphasis is on the hotel "Valamar Riviera d.d." in Poreč, which is very well known on the market for its introduced innovations and also for being one of the innovative hotels on the Adriatic, which every year receives an award for any area such as innovation, socially responsible business, environment, employees, etc. We have researched and described what kind of innovations Valamar Riviera has. Valfresco Direkt is a central system of procurement, production and distribution of domestic food and beverages for Valamar guests and local residents in the destinations where Valamar operates. The leading hotel company on the Adriatic proudly presents its innovative application My Valamar, which will take tourists' vacation to a whole new level. Data for Valamar Riviera d.d. I also found sustainable business for 2021 in the Integrated Annual Report. After the theoretical part, we conducted research by creating a survey questionnaire in which we had 64 respondents. The questions mostly related to the importance of innovations in the company where the respondent is employed. It was designed to analyze and research how much people are familiar with innovations and also how much they use them in the company where they are employed. |