Abstract | Ovaj rad bavi se proučavanjem svjetske te hrvatske ponude vina, kao i njihovih najbitnijih vinskih pokrajina. U prvom dijelu rada opisuje se povijest vina te njegov kulturološki i ekonomski utjecaj na društvo. Nakon povijesti prva na redu država je Francuska gdje se opisuje njezine kategorizacije te zakonske regulative kao i najbitnije vinske regije poput Bordeauxa, Sauternesa, Burgundije i dr. U svim tim regijama objašnjena su vina karakteristična za tu pokrajinu. U Italiji se objašnjavaju karakteristična vina za pokrajine Toskanu, Veneto te Sicilijanska vina te utjecaj starih Grka i Etruraca na to područje. Nakon Francuske i Italije u ovom radu objašnjene su vinske pokrajine Sad-a i Argentine kao zemalja Novog svijeta, njihova povijest i utjecaj Europljana te poteškoće s kojima su se te zemlje morale nositi. U trećem dijelu rada opisane su vinske regije Hrvatske, i to redom: Istra, Slavonija i Dalmacija. Za svaku od ovih regija opisane su karakteristične i autohtone sorte tih pokrajina. U vinskoj regiji Istre opisana je Istarska malvazija, Teran i Muškat momjanski, u vinskoj regiji Slavonije Frankovka i Graševina te njezine sličnosti s vinima drugih država. U vinskoj regiji Dalmacije opisana su autohtona vina kao Crljenak Kaštelanski te njegova sličnost sa Zinfandelom i Primitivom, Bogdanuša, Grk i Dingač. |
Abstract (english) | This work deals with the study of world and Croatian wine supply, as well as their most important wine regions. The first part of the paper describes the history of wine and its cultural and economic impact on society. After the history, the first country in line is France, where its categorizations and legal regulations are described, as well as the most important wine regions such as Bordeaux, Sauternes, Burgundy, etc. In all these regions, the wines characteristic of that province are explained. In Italy, the characteristic wines of the provinces of Tuscany, Veneto and Sicilian wines are explained, as well as the influence of the ancient Greeks and Etruscans on the area. After France and Italy, this paper explains the wine regions of the United States and Argentina as countries of the New World, their history and the influence of Europeans, and the difficulties these countries had to deal with. In the third part of the work, the wine regions of Croatia are described, namely: Istria, Slavonia and Dalmatia. For each of these regions, characteristic and autochthonous varieties of those provinces are described. In the wine region of Istria, Istrian Malvasia, Teran and Muskat momjanski are described, in the wine region of Slavonia Frankovka and Graševina and its similarities with the wines of other countries. In the Dalmatian wine region, autochthonous wines have been described as Crljenak Kaštelanski and its similarity to Zinfandel and Primitiva, Bogdanuša, Grk and Dingač. |