Abstract | Ovaj rad obuhvaća analizu mikrobioloških te fizikalno-kemijskih parametara vode iz lokalnih vodovoda koji potječu iz prirodnih izvora. Voda takvih vodovoda najčešće je upitne zdravstvene ispravnosti i sama konzumacija takve vode predstavlja rizik za ljudsko zdravlje. Veliki broj prirodnih voda općenito sadrži bakteriološko zagađenje. Zdravstveno ispravnom vodom smatra se voda koja ne sadrži mikroorganizme u broju koji predstavlja opasnost za zdravlje ljudi, ne sadrži štetne tvari u koncentracijama koje same ili zajedno s drugim tvarima predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi. Cilj istraživanja provedenih u okviru ovog završnog rada je odrediti mikrobiološke parametre iz vode dvaju izvora, a to su koliformne bakterije, Escherichia coli, enterokoki, broj kolonija na 37°C i 22°C te Pseudomonas aeruginosa kao i fizikalno-kemijske parametre, a to su: elektrovodljivost, koncentracija H+ iona, kloridi, nitriti, nitrati, amonij, fosfati, flouridi, sulfati, kalij, natrij, kalcij, magnezij te ukupna tvrdoća. Na temelju dobivenih rezultata navedenog istraživanja utvrdilo se mikrobiološko stanje i zdravstvena ispravnost vode iz lokalnih vodovoda. Uzorci su uzeti iz dva izvorišta te pripadajućih slavina u kućanstvu. Za dokazivanje prisustva koliformnih bakterija, Escherichie coli, enterokoka i Pseudomonas aeruginose provodi se membranska filtracija te metoda Colilert. U svim uzorcima pronađena je određena količina navedenih mikrobioloških pokazatelja zagađenja. Takva voda opasna je za ljudsko zdravlje i potrebno je provoditi procese pročišćavanja, provoditi stalnu ispravnu dezinfekciju vode, redovito održavati vodoopskrbne objekte, provoditi sustavnu kontrolu zdravstvene ispravnosti vode za piće, provoditi edukaciju stanovništva o važnosti zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju. Fizikalno-kemijski parametri određeni su ionskom kromatografijom, elektrometrijski te titracijskom metodom. Odstupanja od maksimalno dopuštenih koncentracija kod fizikalno-kemijske analize nisu zabilježena. Voda izvora prema skali o tvrdoći vode pripada tvrdoj vodi. |