Abstract | Mikotoksini su sekundarni metaboliti toksikogenih plijesni, različitih kemijskih struktura i bioloških učinaka. U ljudski i životinjski organizam dospijevaju putem kontaminirane hrane, inhalacijom ili preko kože, a opasnost za zdravlje predstavljaju već u malim količinama. To su postojani i stabilni spojevi, čija akumulacija u organizmu rezultira razvojem bolesti nazvanih mikotoksikoze. Dokazano je njihovo hepatotoksično, neurotoksično, nefrotoksično, mutageno i karcinogeno djelovanje, kao i nepovoljan utjecaj na spolni sustav te rast i razvoj ljudi. Osim zdravstvenih poteškoća, uzrokuju i ozbiljne ekonomske gubitke ukoliko nastupi kontaminacija usjeva, kao i zdravstvene tegobe kod životinja koje su konzumirale zagađenu hranu. Da bi došlo do sinteze mikotoksina, potrebni su ovi uvjeti: toksikogena plijesan, pogodan supstrat, pogodni klimatski i vremenski uvjeti te prisutnost kisika. Zahvaljujući njihovoj stabilnosti u vanjskom okolišu, izuzetno su termostabilni te ih je teško suzbiti danas poznatim fungicidima. Stoga je najbolja mjera njihovog suzbijanja zapravo prevencija samog nastanka. Od šest glavnih skupina mikotoksina, čije se koncentracije prate i reguliraju na europskoj razini, u ovom radu su obrađene dvije i to skupni aflatoksini i suma T-2 i HT-2 toksina. Važnost praćenja razina ovih skupina počiva na činjenici da upravo oni najčešće dolaze kao kontaminanti namirnica, a sve zahvaljujući pogodnim klimatskim uvjetima koji prevladavaju u našim krajevima.
Cilj ovog rada bio je odrediti razine sume T-2 i HT-2 toksina, kao i skupnih aflatoksina u uzorcima žitarica i njihovih proizvoda, dostavljenih na analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, pomoću ELISA tehnike. Ukupno je analizirano 15 različitih vrsta uzoraka na prisutnost skupnih aflatoksina i 29 uzoraka žitarica, proizvoda na bazi žitarica i mlinarskih proizvoda na prisutnost sume T-2 i HT-2 toksina. Odabrana metoda pokazala se kao brza i efikasna tehnika u određivanju predmetnih grupa mikotoksina, a dobivene vrijednosti ukazuju na njihovu prisutnost u prehrambenim proizvodima koji se nalaze na tržištu u Republici Hrvatskoj. Obzirom da su rezultati analiziranih uzoraka unutar propisanih vrijednosti, oni su zdravstveno ispravni te ne predstavljaju prijetnju ljudskom zdravlju. |