Abstract | Tržište Europske unije preplavljeno je brojnim dodacima prehrani, a sve veći broj potrošača preferira one prirodnog podrijetla gdje pčelinji proizvodi, posebice med, propolis, pelud i matična mliječ, igraju važnu ulogu u njihovom sastavu. Također se za med s dodanom vrijednosti koriste i proizvodi od voća, povrća, začinskog i ljekovitog bilja i žitarica (najčešće orašasti plodovi, cimet, đumbir, crni kim, kurkuma itd). U skladu s tim, pčelinje proizvode treba analizirati kao dodatak prehrani i biti u skladu s relevantnim zakonima o dodatku hrani. Kontrola sigurnosti dodataka prehrani obuhvaća temeljne analize (mikrobiološka analiza, teški metali, organoleptička analiza), specifične analize (pesticidi, GMO, mikotoksini, boje, konzervansi, alergeni), ciljane analize za osnovnu nutritivnu vrijednost (ugljikohidrati, masti, bjelančevine, energetska vrijednost) i specifične nutritivne vrijednosti (vitamini, minerali, ostale bioaktivne tvari). Za potrebe ovog istraživanja, pogodnim analitičkim tehnikama u 20 uzoraka ispitani su parametri zdravstvene ispravnosti kemijskih parametara (teški metali i ostaci pesticida) i određeni mikrobiološki parametri. |