Abstract | Pravilna prehrana i unos tekućine važni su kako bi se osigurao unos tvari potrebnih za rast, razvoj te održavanje normalne funkcije tkiva i organa. Pravilnim odabirom namirnica pridonosimo fiziološkoj i psihološkoj ravnoteži organizma kao i optimalnoj otpornosti na stres, infekciju i bolesti. Osnovni sastojci hrane su: proteini, masti, ugljikohidrati, voda, vitamini i minerali. U bolesnog čovjeka obrazac prehrane može biti promijenjen kliničkim statusom samog pacijenta, njegovim psihološkim stanjem, nemoći, smanjenim apetitom, mučninom, povraćanjem. Djelokrug rada medicinske sestre je zdravstvena njega. Specifične aktivnosti zdravstvene njege usmjerene su prema zadovoljenju četrnaest osnovnih ljudskih potreba. Medicinska sestra ima ključnu ulogu u skrbi za pacijente, ona prikuplja podatke vezane uz unos hrane i tekućine te planira i provodi intervencije iz područja zdravstvene njege prilagođene individualnim potrebama pojedinca. Pri zadovoljenju potrebe za unosom hrane i tekućine, medicinska sestra treba procijeniti apetit pacijenta, kalorijski unos hrane, količinu i vrstu unesene tekućine, osigurati adekvatnu prehranu i pomoć pacijentu pri hranjenju. Medicinska sestra savjetuje pacijenta o standardima tjelesne težine i visine, prehrambenim potrebama, odabiru i pripremi hrane prilikom čega mora poznavati osnovne karakteristike nutrijenata koji čovjeku pomažu u održavanju zdravlja, dobroj kondiciji i oporavku od bolesti. Prilikom edukacije vrlo je važno uzeti u obzir kulturološko okruženje te socijalni status pacijenta i obitelji. |