Abstract | Cilj ovog završnog rada je pobliže objasniti pojam deratizacije i opasnosti od glodavaca u prehrambenoj industriji. Deratizacija je složen proces koji zahtijeva provođenje određenih mjera čiji je cilj suzbijanje svih vrsta glodavaca. Povezana je s higijenom hrane te smo se mi kao država ulaskom u Europsku uniju obvezali da ćemo slijediti sve zakonske propise. Baš zbog tih stvari možemo shvatiti koliko su procesi suzbijanja glodavaca važni u higijeni hrane, a na kraju iza zdravlje ljudi. Glodavci su iznimno pametne i inteligentne životinje koje nije nimalo lako suzbiti. Međutim, sustavnim provođenjem određenih mjera njihov broj možemo uvelike smanjiti kako bi on bio prihvatljiv. U svom radu naveo sam nekoliko načina kako glodavce udaljiti iz prostora ili ih potpuno iskorijeniti. Prije svega se to odnosi na fizikalne, kemijske i mehaničke mjere koje, svaka na svoj način,spriječavaju ili svode na minimum mogućnost ulaska štakora i miševa u pojedine prostore. Ovisno o broju glodavaca i njihovoj vrsti nužno je odlučiti koju vrstu suzbijanja ćemo upotrijebiti.Posebno se to odnosi na prostore na koje sam se bazirao u ovom radu, a to su prije svega prehrambene industrije, koje su, svi će se složiti, najbitniji prostori koje moramo zaštititi od prodora svih vrsta nametnika pa tako i glodavaca. U prvom redu je to zbog toga što glodavci mogu direktno utjecati na kakvoću hrane i ugroziti proces proizvodnje, ali još i bitnije, naše zdravlje.Naravno, u svakom obliku deratizacije moramo znati kako i što raditi, pogotovo ako se radi o kemijskim mjerama kako otrov ne bi došao u dodir s ostalim životinjama, a isto tako i s ljudima. Dakako,ne smijemo zaboraviti ni na važnost Rat-proof-sistema koji nam uvelike olakšava borbu protiv glodavaca. Smatram da je taj skup mjera jedan od bitnijih čimbenika u suzbijanju glodavaca. Naravno,veoma je bitna i dobra higijenska praksa, koja čini osnovu svega, jer bez nje ne bi bilo smisla provoditi ni ostale mjere koje su povezane s ovom temom. |