Abstract | Trans masne kiseline (TMK) su nezasićene masne kiseline u hrani koje sadrže trans dvostruku vezu između atoma ugljika koja tvori lanac molekule manje svinut u odnosu na masne kiseline sa cis dvostrukom vezom. Mogu biti prirodne (životinjskog porijekla) ili industrijske (nastaju djelomičnom hidrogenizacijom, rafinacijom, prženjem na visokim temperaturama). Glavna razlika između trans masti i zasićenih masti je u tome što trans masti utječu na podizanje razine LDL kolesterola i snižavanje HDL kolesterola u krvi dok zasićene masti povećavaju i razinu LDL i HDL u krvi. Zbog dokazane povezanosti sa raznim zdravstvenim problema, a osobito bolestima srca i krvnih žila, tijekom 2019. u EU je stupila na snagu nova Uredba o smanjenju industrijski proizvedenih trans masnih kiselina u prehrambenim proizvodima, dok su u nekim državama, uključujući SAD, već zabranjene. U izvješću Europske komisije navodi se da većina prehrambenih proizvoda sadrži manje od 2 g TMK/100 g masti, međutim, podaci također pokazuju da na europskom tržištu hrane još uvijek postoje proizvodi s visokim razinama TMK. Kako bi se dobio uvid u hrvatsko tržište, metodom plinske kromatografije ispitana su 22 uzorka industrijski prerađene hrane. Rezultati dobiveni u ovom istraživanju, ne prelaze spomenutu granicu, što je u skladu i sa istraživanjem Hrvatske agencije za hranu, gdje je većina analiziranih uzoraka također zadovoljila. Razina unosa TMK ovisi uvelike o načinu života, prehrambenim navikama, socioekonomskim prilikama stanovništva, učestalosti potrošnje proizvoda koji sadrže ove spojeve, raznolikosti i navikama stanovništva itd., stoga nije lako precizno izračunati unos TMK nekog stanovništva. |