Abstract | U ovom završnom radu bit će predstavljena anatomija dojke i fiziološki proces stvaranja te sastav majčiog mlijeka. Dojka je žlijezda koja se nalazi na zidu prsnog koša. U njoj se nalaze mliječne žlijezde koje proizvode mlijeko za prehranu novorođenčeta. Na vrhu dojke nalazi se bradavica kroz koju izlaze mliječni kanali. Tijekom prvih mjesec dana majčino mlijeko mijenja se kroz tri faze: kolostrum, prijelazno mlijeko i zrelo mlijeko. U majčinom mlijeku zastupljena je idealna količina ugljikohidrata, masti i proteina koja je potrebna djetetu u tom razdoblju života. U samom središtu pažnje ovog završnog rada bit će prednosti tj. dobrobiti prirodne prehrane za zdravlje majke i djeteta što je i sama tema rada. Prednosti su mnogobrojne. Majčino mlijeko, osim što ima prehrambenu, ima i obrambenu, psihosocijalnu, praktičnu i emotivnu vrijednost za majku i dijete. Uvijek je idealne temperature, svježe i ne treba ga se posebno pripremati. U ovom radu spomenute su i komplikacije do kojih može doći tijekom dojenja te ih je bitno poznavati i što ranije prepoznati, to su: mastitis, apsces, ragade, zastojna dojka i soor. Također će biti predstavljeni položaji dojenja (ležeći položaj, položaj kolijevke, unakrsni hvat u položaju kolijevke, položaj ''pod rukom'') koji se preporučaju majkama te način na koji dijete treba prihvatiti dojku. Važnost je posvećena i izdajanju majčinog mlijeka, jer su mnoge majke u nemogućnosti dojiti svoje dijete privremeno ili na duži period zbog zdravstvenih ili privatnih razloga. Postoji ručno izdajanje i izdajanje izdajalicom. Jedna od bitnih ideja rada je također prikazivanje uloge medicinske sestre u pružanju potpore dojenju prije porođaja, u rodilištu te po dolasku kući. Njezina uloga je od izuzetne važnosti jer trudnicama/dojiljama daje najbitnije informacije, savjete, pruža im podršku i pomaže u rješavanju problema. |