Abstract | Prilikom rođenja djeteta, osnovna briga svake majke je osiguravanje najzdravije moguće prehrane za svoje dijete što postaje i cilj cijele obitelji, ali i zdravstvenih djelatnika koji skrbe o majci i djetetu. Majčino je mlijeko prirodan izvor svih hranjivih sastojaka potrebnih djetetu, i kao takvo je jedinstveno i nezamjenjivo s drugim pripravcima. Poznate su mnoge prednosti dojenja i majčinog mlijeka i to ne samo za zdravlje, rast i razvoj djeteta, nego i za zdravlje majki dojilja. Sastav majčina mlijeka ne može se proizvesti niti improvizirati nikakvim tehnološkim metodama jer se on podudara u 50% sa djetetovim genetičkim materijalom. Bebi je apsolutno prilagođen, a sadrži mirise i okuse koje je ona već osjetila u maternici. Nadalje, sastav majčina mlijeka kao i njegova količina promjenjivi su, te se prilagođavaju kako dijete raste i razvija se. Dojenje ima važnu, ne samo nutritivnu nego i psihosocijalnu ulogu. U gestacijskom periodu majka i njezino dijete su povezani i to ne samo fizičkim putem nego i dubokom emocionalnom vezom. Rođenjem djeteta i dojenjem ta se veza dodatno produbljuje. Ovaj završni rad daje prikaz provođenja raznih strategija za poticanje prirodne prehrane djece, a obuhvaća rad medicinske sestre na različitim razinama zdravstvene zaštite. U programe promicanja dojenja uključeni razni profili zdravstvenih djelatnika koji skrbe o trudnicama, rodiljama, babinjačama te majkama djece dojenačke i predškolske dobi. To su medicinske sestre na različitim razinama zdravstvene zaštite (dom zdravlja, trudničke ambulante, bolnice), patronažne sestre, primalje, ginekolozi te pedijatri. |