Abstract | Kardiovaskularne bolesti ili bolesti srca i krvnih žila imaju veliko javnozdravstveno značenje. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, vodeći su uzrok smrti u svijetu. Na nastanak kardiovaskularnih bolesti utječu različiti čimbenici, a oni na koje možemo utjecati su pušenje, povišene masnoće u krvi, pretilost, tjelesna neaktivnost, nepravilna prehrana. Neznanje o pravilnoj prehrani predstavlja velik problem, odnosno rezultira nizom bolesti kao što su povišen krvni tlak, ateroskleroza, šećerna bolest i dr. Ukoliko ljudsko tijelo želimo održati u dobrom stanju, te održati njegovu učinkovitost i aktivnost, a samim time i otpornost na bolesti, potrebni su određeni hranjivi sastojci. Kardiovaskularni bolesnici imaju loše prehrambene navike te je za njih razvijen niz dijeta, među kojima je najdjelotvornija mediteranska prehrana, a osim nje i DASH-dijeta (engl. Dietary Approach to Stop Hypertension). Redovitom, umjerenom i pravilnom prehranom bitno se utječe na smanjenje rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti. U ovome radu, biti će opisana uloga pravilne prehrane u liječenju kardiovaskularnih bolesti, odnosno koji su pokazatelji pravilne prehrane i odrednice za pravilnu i zdravu prehranu, a naglasak će biti na dijetoterapiji i komponentama koje ona uključuje. |