Abstract | Kako bi trudnoća bila što zdravija i sa što manje komplikacija, briga i edukacija o vlastitom zdravlju treba početi što ranije, čak i prije trudnoće. Tako je primjerice dokazano da je uzimanje joda i folne kiseline prije trudnoće uvelike smanjilo pojavu abnormalnosti kod novorođenčeta i kasnije u životu. Jedna od najbitnijih stavki je zdrava prehrana. Ona uključuje unošenje zdravih namirnica, poput nerafiniranih ugljikohidrata, proteina te jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina. Treba biti pažljiv u odabiru namirnica kako bi se izbjegla stanja nepovoljna za majku i dijete. Zdravo hranjenje uključuje umjerenost i raznolikost, a njih možemo prakticirati kroz piramidu zdrave prehrane. Kako bi trudnoća ostala zdrava, potrebno je voditi računa da su zadovoljene sve potrebe majčinog organizma za vitaminima. Optimalna količina vitamina topivih u vodi (B1, B2, B3, B5, B12, H, C) te onih topivi u mastima (A, D, E, K) u organizmu smanjuje rizik od razvitka bolesti koje se javljaju u nedostatku istih vitamina. Minerali su također neophodni za zdrav razvitak trudnoće. Tijelo treba biti dobro hidratizirano te je potrebno izbaciti namirnice koje su potencijalno ili gotovo sigurno štetne, poput sirove hrane, sireva, alkohola i cigareta. U cijelom ovom procesu zdrave ishrane u trudnoći, medicinska sestra ima veliku ulogu. Ona se odnosi prvenstveno na edukciju, kako bi se na vrijeme prevenirala potencijalna patoloških stanja za majku i dijete. Trudnice koje prakticiraju alternativne oblike prehrane trebaju voditi brigu da u organizam unose dovoljne količine svih potrebnih nutrijenata, s obzirom da su one u većem riziku od deficita istih. |