Abstract | Jedan od najčešćih karcinoma je kolorektalni karcinom koji zahvaća cekum, kolon i rektum. Prvi simptomi koji se javljaju su proljev zatvor, tragovi krvi u stolici, nadutost, bolovi i grčevi u trbuhu. Dijagnoza se postavlja digitorektalnim pregledom, laboratorijskim nalazima, ultrazvukom, irigografijom i kolonoskopijom, a liječenje se provodi kirurški tako da se odstrani dio crijeva koji je zahvaćen karcinomom dok se zdravi dio spoji ili izvede kolostoma. Nakon kirurškog odstranjenja preporuča se kemoterapija koja će uništiti preostale maligne stanice. Određivanje karcinoma vrši se klasifikacijom prema Dukesu i TNM klasifikacijom. Kako bi se spriječilo dijagnosticiranje karcinoma u već uznapredovanim fazama bolesti, u studenom 2007.g. pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, namijenjen osobama oba spola u dobi između 50. i 74. godine, a uključuje testiranje stolice na skriveno krvarenje te u slučaju pozitivnog nalaza kolonoskopiju. Kolorektalni karcinom je jedini karcinom za koji je utvrđena 90% povezanost sa prehranom. Zapadnjački način prehrane, konzumacija procesiranog svinjskog mesa, mesa i krumpira, povezani su s višim rizikom od KRK-a. Cilj istraživanja bio je istražiti postoji li povezanost između pravilne prehrane i životnih navika, koje za posljedicu imaju prekomjernu tjelesnu težinu, na razvoj KRK-a, te koliko indeks tjelesne mase u klasifikaciji pretilosti utječe na razvoj KRK-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Rezultati su pokazali da rizična prehrana i smanjena tjelesna aktivnost dovodi do pretilosti koja jako povećava šansu pojave KRK-a. |