Abstract | Med je gusta, slatka tekućina, svijetložute do tamnosmeđe boje koji proizvode pčele medarice od cvjetnog nektara i medne rose. Pčele proizvode med već 150 milijuna godina i na isti način. Med za pčele predstavlja zalihu za hladnu i dugu zimu za vrijeme koje cvijeće ne cvjeta i ne proizvodi biljne sokove. Za vrijeme prerade koju obavljaju pčele, šećer saharoza, koji se nalazi u nektaru i mednoj rosi, uz pomoć enzima invertaze se pretvara u invertni šećer tj. smjesu fruktoze i glukoze. Što se tiče kemijskog sastava meda, najveći udio čine šećeri glukoza i fruktoza (75-80%), voda (16-20%), bjelančevine ( uglavnom enzimi, oko 2,7%), vitamini, minerali te u malom postotku organske kiseline (0,1-0,2%). Svugdje po svijetu postoje razni recepti kojima su se liječili ljudi medom od davnina zbog njegov antioksidacijskih, antibakterijskih i antivirusnih svojstava. Upravo iz tog razloga, za med se zna reći da je jedan od rijetkih lijekova koji se čuva u kuhinji, a ne u ladici s lijekovima. |