Abstract | Maslina se u Hrvatskoj pa tako i na području Istre uzgaja već nekoliko tisuća godina.
Iako se ne može sa sigurnošću reći no brojni povjesničari i arheološka nalazišta nam
sugeriraju rasprostranjenost masline na području Istre i prije dolaska Rimljana.
U Hrvatskoj se maslina uzgaja u njenom priobalnom pojasu i na otocima. Istra kao
jedna od šest podregija uzgoja maslina predstavlja najsjevernije područje gdje maslina
uspijeva. U Istri se danas uzgaja oko tridesetak sorata maslina koje su introducirane u
različitim vremenskim periodima. Najzastupljenije su autohtone sorte poput: Buže, Istarske
bjelice, Žižolere, Črnice, Karbonace, Plominke, Buže vodnjanske, Ženske i Muške puntože,
Moražole te udomaćene sorte kao što je Leccino, Pendolino, Frantoio, Itrana, Picholine,
Ascolana tenera, Rosciola i dr.
Provelo se istraživanje na 5 sorata (Pendolino, Leccino, Ascolana, Picholine,
Arbosana) maslina gdje su mjereni morfološki parametri plodova i koštica. Plodovi sorte
Ascolana su bili najkrupniji s najvećom masom, navedena sorta imala je i najveću košticu.
Najmanje plodove imala je sorta Pendolino. |
Abstract (english) | Olives in Croatia, including in Istria, are cultivated for several thousand years.
Although it can't be said with confidence, a lot of historians and archeological finds are
suggesting us the distribution of olives in the area of Istria and before the arrival of Romans.
In the coastal zone and the islands are grown olives Istria, as one of the six sub-regions
of cultivation of olives, represents the northernmost area where olives thrives. In Istria is now
grown around 30 varieties of olives that are made in different time periods. The most common
are the indigenous varieties such as: Buža, Istarska bjelica, Žižolera, Črnica, Karbonaca,
Plominka, Buža vodnjaska, Ženska i Muška puntoža, Moražole and domesticated varieties as
Leccino, Pendolino, Frantoio, Itrana, Picholine, Ascolana tenera, Rosciola and others.
It is conducted the research on 5 varieties (Pendolino, Leccino, Ascolana, Picholine,
Arbosana) of olives from samples collected in the olive grove Agrolaguna – Poreč. The
morphological parameters of the fruits and pits are determinate. The fruits of variety Ascolana
were the biggest with a maximum mass and the largest pit. The fruits of variety Pendolino
were the smallest. |