Abstract | Med je vrlo cijenjena i nutritivno vrijedna namirnica, koja u svrhu zaštite potrošača mora udovoljavati određenim kriterijima sastava. Tijekom ovog istraživanja analizirani su parametri kvalitete meda kao što su maseni udio vode, kiselost, električna provodnost, maseni udio hidroksimetilfurfurala (HMF-a), maseni udio reducirajućih šećera i maseni udio saharoze koji su potom uspoređeni s važećim Pravilnikom o medu. Analizirane su različite vrste meda (n = 41) kao što su medljikovac, cvjetni med, med od kestena, livadni med, med trušljike, med vriska, med amorfe, med mandarine, med vrbe, med divlje trešnje, šumski med, med lipice, te med kadulje, podrijetlom iz Republike Hrvatske iz sezone 2020. Rezultati analiza pokazuju da propisane zahtjeve Pravilnika obzirom na vrijednost kiselosti, masenog udjela HMF-a i masenog udjela saharoze zadovoljavaju svi analizirani uzorci, dok propisane zahtjeve Pravilnika za maseni udio vode, električnu provodnost te maseni udio reducirajućih šećera ne zadovoljava 2,44 %, 29,27 %, odnosno 14,63 % analiziranih uzoraka. |
Abstract (english) | Honey is a highly valued and nutritionally valuable food, which in order to protect consumers must meet certain compositional criteria. During this study, honey quality parameters such as water content, acidity, electrical conductivity, hydroxymethylfurfural (HMF) content, reducing sugars, and sucrose content were analysed and then compared with the current Honey Regulation. Different types of honey (n = 41) were analysed, such as honeydew, flower honey, chestnut honey, meadow honey, amorphous honey, mandarin honey, willow honey, wild cherry honey, forest honey, linden honey, and sage honey, originating from the Republic of Croatia from the 2020 season. The results of the analyses show that all analysed samples meet the prescribed requirements of the Honey Regulation regarding the value of acidity, HMF content, and sucrose content. The prescribed requirements for water content, electrical conductivity, and reducing sugar content do not meet 2.44%, 29.27%, and 14.63% of the analysed samples. |