Abstract | Jarebika je autohtona biljka čiji se plodovi smatraju bobičastim voćem. Iako se svježi plodovi divlje jarebike smatraju otrovnim zbog sadržaja parasorbinske kiseline, u narodnoj medicini koristila se kao ljekovito sredstvo zbog njenog antioksidativnog djelovanja, odnosno sadržaja fenolnih spojeva, vitamina i minerala. Ovim radom ispitan je osnovni kemijski sastav jarebike (voda 75,72 %, ukupni šećeri 4,70 %, proteini 2,93 %, masti 1,48 %, celuloza 1,32 %, pepeo 1,07 %), količina ukupnih fenola (9322,29 ± 3296,28 mg GAE/kg), antioksidativni kapacitet DPPH i FRAP metodom (60,14 ± 14,48 %; 23,73 ± 6,58 mmol (FE)/100 g s.t.) te sadržaj mineralnih elemenata. Rezultati ovog istraživanja uspoređeni su sa sličnim istraživanjima. Dodatnim istraživanjima mogao bi se iskoristiti potencijal ove biljke, koja bi svoju primjenu mogla pronaći u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, u obliku dodataka prehrani i funkcionalnih prehrambenih proizvoda. |
Abstract (english) | Rowanberry is an indigenous plant whose fruits are considered berries. Although the raw fruits of the wild rowanberry are considered poisonous due to the content of parasorbic acid, it has been used in folk medicine as a medicinal agent. The reason is its antioxidant action, i.e. the content of phenolic compounds, vitamins, and minerals. This study examined basic chemical composition (water 75.72 %, total sugar 4.70 %, proteins 2.93 %, fat 1.48 %, cellulose 1.32 %, ash 1.07 %), the amount of total phenols (9322.29 ± 3296.28 mg GAE/kg), the antioxidant capacity of DPPH and FRAP (60.14 ± 14.48 %; 23.73 ± 6.58 mmol (FE)/100 g d.m.), and mineral content. The results of this study were compared with similar studies. Further research is needed to exploit the potential of this plant, which could find its application in the pharmaceutical and food industries as a supplement or functional food. |