Abstract | Postoji mnogo različitih vrsta vina, a ona se mogu razlikovati po: podrijetlu, sorti,
godini berbe, tehnologiji proizvodnje i cijeni. Podrijetlo vina je najvažnije jer ono određuje
karakter vina, njegov stil, aromu i okus. U prosincu i siječnju, ovisno o vremenskim uvjetima,
odvija se ledena berba. Ledena berba podrazumijeva branje grozdova s trsa kada vremenski
uvjeti dosegnu minimalno -7 °C nekoliko dana za redom, ili čak oko -10 °C. Karakteristike
dobre sorte grožđa za proizvodnju ledenog vina su da ima debelu kožu, sazrijeva kasnije, ima
visoku prirodnu kiselost te je otporna na zimu. Graševina i rizling su sorte koje imaju takve
karakteristike i dobru otpornost na hladne uvjete koji su karakteristični za zimske mjesece.
Većini vinogradara u zadnjih dvadesetak godina globalno zatopljenje predstavlja veliki
problem jer su kratke i tople zime nepogodne i neželjene za ovakav način proizvodnje. |