Abstract | U suvremenom svijetu, iako neželjene, alergijske reakcije na hranu su dio naše svakidašnjice. Alergije na hranu dijelimo na toksične i netoksične reakcije. Uzročnik jedne od netoksičnih alergija na hranu je upravo alergen gluten. Gluten je bjelančevina koja se nalazi u pšeničnim proizvodima poput pšenice, raži, ječma i svim njihovim prerađevinama. Kod pojedinih ljudi postoji genetska sklonost nepodnošenja glutena. Ta itolerancija na gluten izaziva ne samo alergijske reakcije kod ljudi već i bolest crijeva, odnosno celijakiju. Kod osoba sa celijakijom ingestija glutena nadražuje njihovu crijevnu sluznicu, što dovodi do poremećaja apsorpcije hranjivih tvari i vode u organizmu. Osobe koje imaju itoleranciju na gluten ili su izrazito osjetljive na konzumaciju hrane koja sadrži gluten, primorane su usvojiti bezglutensku prehanu kao način života. Takva vrsta prehrane uključuje konzumaciju hrane koja prirodno ne sadrži gluten, te konzumaciju proizvoda deklariranih kao “gluten free”, odnosno bez glutena. Uz razvoj prehrambene industrije i uslijed porasta broja oboljelih od celijakije, te sve većim porastom broja osoba s razvijenom intolerancijom ili osjetljivosti na gluten, sve je i veći broj proizvođača koji se okreće proizvodnji bezglutenskih proizvoda. Tržište je preplavljeno raznolikim proizvodima koji su na svojim ambalažama deklarirani kao “gluten free”. Kako bi taj isti proizvod mogao biti deklairan kao proizvod bez glutena on mora udovoljiti propisanim uvjetima. Od zakonskih propisa primjenjuju se Uredba Komisije (EU) br.828/2014 o zahtjevima za informiranje potrošaća o odustnosti ili smanjenju prisutnosti glutena u hrani, te Zakon o informiranju potrošača o hrani (NN br. 56/13, 14/14, 56/16, 32/19). Cilj ovog rada je utvrditi prisutnost alergena glutena u skupini hrane koja deklarira pristutnost glutena u višim količinama ili se deklarira kao proizvod bezglutenske hrane, “gluten free”. Analiza je provedena imunoenzimatskom tehnikom (ELISA), te su dobiveni rezultati uspoređeni sa deklariranom količinim glutena na deklaraciji proizvoda. |