Title (croatian) | Priručnik za vježbe iz modula Prerada voća i povrća |
Author | Sandra Voća |
Author | Nadica Dobričević |
Author | Jana Šic Žlabur |
Author's institution | University of Zagreb Faculty of Agriculture |
Scientific / art field, discipline and subdiscipline | BIOTECHNICAL SCIENCES Agronomy Fruit Growing |
Abstract (croatian) | Skripta daje osnovni pregled procjene kvalitete neke sirovine. Osim određivanja osnovnog mehaničkog i kemijskog sastava, u skripti su opisane i pojedine specifične metode ovisno o vrsti potrebne analize (polarimetrija, refraktometrija, acidimetrija, destilacija i areometrija). Daje se uvid u niz analiza koje su specifične za tehnologiju prerade voća i povrća i važan su indikator uspješnosti provedenog postupka. Tako će se kvaliteta osušenog proizvoda provjeriti indeksom rehidracije. Prerada voća i povrća uključuje i pojam konzerviranja. Pri konzerviranju često se koristi natrijev klorid, čije se prisutstvo u konzerviranoj sirovini mora odrediti. U preradi sirovine koristi se termička obrada koja za cilj ima smanjenje enzimske aktivnosti, odnosno produljenje vijeka trajanja namirnice. U skripti je opisan test za određivanje vremena potrebnog za termičku obradu sirovine, a koji se provodi prije konzerviranja sušenjem, zamrzavanjem ili sterilizacijom. U skripti je analizirano i nekoliko prerađevina i poluprerađevina od voća i povrća te je tim vježbama dan uvid u tehnologiju prerade i očuvanje nutritivne kvalitete proizvoda. |
Keywords (croatian) | |
Language | croatian |
Publication type | Authored book-Other-Other |
Publication status | Published |
Peer review | Peer review - domestic |
Publication version | Published version |
Pages | 51 list |
ISBN | 9789536135981 |
URN:NBN | urn:nbn:hr:204:141364 |
Printed book publication date | 2011 |
Type of resource | Text |
Publisher | Agronomski fakultet Sveučilišta |
Publishing place | Zagreb |
Access conditions | Open access |
Terms of use | |
Created on | 2024-10-17 09:18:55 |