Dabar povezan s Upisnikom znanstvenika i kreirane profilne stranice

U sustavu Dabar implementirane su dvije nove funkcionalnosti:

  1. omogućeno je korištenje podataka iz Upisnika znanstvenika
  2. kreirane su profilne stranice osoba (autora, mentora, urednika, recenzenta...).

U svim repozitorijima u Dabru je prilikom pohranjivanja digitalnih objekata, uz mogućnost korištenja podataka o djelatnicima ustanove preuzetih iz Informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU), omogućeno korištenje podataka iz Upisnika znanstvenika. Ta funkcionalnost urednicima repozitorija i autorima koji pohranjuju radove omogućava odabir osobe (autocomplete) iz popisa koji uključuje sve znanstvenike iz Upisnika pri čemu se ime, prezime i jedinstveni identifikator osobe automatski kopiraju u metapodatkovni opis digitalnog objekta. Za sadržaj Upisnika znanstvenika nadležno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a više informacija, uključujući i tražilicu, možete pronaći na adresi https://mzo.hr/hr/upisnik-znanstvenika-maticni-broj-znanstvenika. Podaci se iz Upisnika znanstvenika u Dabar preuzimaju jednom dnevno i dopunjavaju s podacima iz ISVU-a.

Repozitoriji u Dabru dobili su profilne stranice osoba koje sadrže popis radova pohranjenih u repozitoriju, a s kojima je osoba na neki način povezana (navedena je kao autor, voditelj-mentor, član povjerenstva, urednik, recenzent...). Profilnoj stranici pristupa se kroz zapise radova na kojima je ime i prezime osobe poveznica koja vodi na profilnu stranicu. Unutar profilne stranice moguće je prikazati i sve radove s kojima je osoba povezana, a pohranjeni su i u drugim repozitorijima u sustavu Dabar.

Da bi profilne stranice obuhvatile sve objekte u repozitoriju povezane s osobom nužno je da:

  1. uz sve objekte, osim imena i prezimena osobe, bude upisan barem jedan identifikator osobe (MBZ, OIB, ORCID,…)
  2. točni identifikatori osobe budu dostupni kroz Upisnik znanstvenika.

Navedene funkcionalnosti ćemo tijekom narednih mjeseci po potrebi dorađivati i ukoliko imate pitanja ili sugestija, molimo da nam se javite na dabar@srce.hr.