Preuzimanje radova s Hrčka u repozitorije u sustavu Dabar

Tijekom listopada reimplementirana je funkcionalnost u sustavu Dabar vezana uz pohranu objekta radovi u časopisu. Ponovno je omogućeno je preuzimanje cjelovitih radova iz sustava Hrčak.

Od sada je moguće prilikom pohrane objekata osim metapodataka preuzeti i datoteku rada iz Hrčka. Da bi se preuzeo cjeloviti rad iz Hrčka potrebno je prilikom pohrane u repozitoriju odabrati gumb Pohranjivanje. Na vrhu stranice prikazat će se dio za preuzimanje podataka iz vanjskih baza. Kod stavke Baza potrebno je odabrati stavku Hrčak – Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske, a u stavku Identifikator unijeti službeni identifikator (ID) zapisa iz Hrčka te odabrati gumb Pronađi. Na sučelju će se prikazati pronađeni rad nakon čega je potrebno odabrati gumb Preuzmi. Popunit će se svi podaci o radu osim polja Vrsta recenzije koju je potrebno samostalno ispuniti. Dolaskom na koraka 4 Datoteke kod stavke Unos datoteke nalazit će se PDF datoteka rada koja je preuzeta s Hrčka. U završnom koraku potrebno je još odabrati odgovarajuću licenciju iz izbornika Uvjeti korištenja.

Osim preuzimanje cjelovitih radova iz Hrčka u repozitorije mogu se preuzeti radovi objavljeni u Crosbiju – Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji, Crossrefu putem DOI broja te iz NSK Z39.50 putem ISBN-a.