Sažetak | Glavni cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi nutritivni sastav ploda kivija s različitih lokaliteta. Temeljem dobivenih rezultata utvrditi postoje li razlike u nutritivnom sastavu ploda s različitih lokaliteta na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U svrhu utvrđivanja nutritivnog sastava provedene su sljedeće analize: sadržaj ukupne suhe tvari (%), sadržaj topljive suhe tvari (%), sadržaj ukupnih kiselina (%), pH-vrijednost, sadržaj vitamina C (mg/100 g svježe tvari), sadržaj ukupnih fenola (mg GAE/100g svježe tvari), sadržaj ukupnih klorofila i karotenoida (mg/g) te antioksidacijski kapacitet (μmol TE/L).
Prilikom istraživanja dobivene su različitosti u sadržaju bioaktivnih spojeva iste sorte ubrane na pet različitih lokacija, kao i različitosti nutritivnog sastava između sorti s iste lokacije. Od četiri istraživane sorte s lokacije Čapljina ('Hayward','Bruno', 'Monty', 'Abbot') sorta 'Monty' imala je najveći sadržaj ukupne (20,52 %) i topljive suhe tvari (15,93 %); kod sorte 'Bruno' utvrđen je najveći sadržaj vitamina C (107,44 mg/100 g svježe tvari), ukupnih klorofila (18,25 μg/g) i karotenoida (4,60 μg/g), kao i antioksidacijski kapacitet (2134,84 μmol TE/L). Promatrajući utjecaj lokacije na pojedina kemijska svojstva ploda sorti kivija, sadržaj suhe tvari kod sorte 'Hayward' s pet različitih lokacija kretao se u rasponu od 14,03 (Murter) do 17,58 % (Rovinj), sadržaj topljive suhe tvari od 9,57 (Rovinj) do 13,57 % (Murter), ukupnih kiselina od 1,53 (Galdovo) do 1,94 % (Murter), vitamina C od 55,13 (Rovinj) do 103,14 mg/100 g svježe tvari(Murter), ukupnih fenola od 92,29 (Rovinj) do 140, 28 mg GAE/100 g svježe tvari (Galdovo), dok se antioksidacijski kapacitet iste sorte na pet različitih lokacija kretao u rasponu od 870 (Sisak) do 2028,53 μmol TE/L (Murter).
S obzirom na dobivene rezultate u sklopu ovog istraživanja može se zaključiti kako plod kivija pokazuje visoku nutritivnu vrijednost, te je bogat izvor različitih bioaktivnih komponenti značajnog antioksidacijskog djelovanja što ga prvenstveno izdvaja kao sirovinu značajnu za ljudsko zdravlje. Također, temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti da kvaliteta samog ploda kivija značajno ovisi o lokaciji uzgoja, odnosno ekološkim uvjetima neke lokacije kao i o genetskim karakteristikama same sorte. |
Sažetak (engleski) | The main aim of this study was to analyze the nutritional composition and bioactive compounds content in Kiwi fruit (Actinidia chinensis L.) collected from different locations in Croatia and Bosnia and Hercegovina. In purpose of determining nutritional composition following chemical analysis was conducted: dry matter content (%), total soluble solids content (%), total acidity (%), pH-value, vitamin C content (mg/100 g fresh weight), total phenols (mg GAE/100 g fresh weight), total chlorophylls (μg/g) and antioxidant capacity (μmol TE/L).
Based on the results differences in the content of bioactive compounds of the same cultivar harvested on five different locations, as well as differences in nutritional composition between cultivars from the same location were determined. From the four studied cultivars ('Hayward', 'Bruno', 'Monty', 'Abbot') collected in Čapljina 'Monty' had the highest content of the dry matter (20.52 %) and soluble solids content (15.93 %); 'Bruno' had the highest content of vitamin C (10.44 mg / 100g fresh weight), total chlorophylls (18.25 μg/g) and carotenoids (4.60 μg/g), as well as antioxidant capacity (2134,84 μmol TE/L ). By observing the influence of the location on the nutritional characteristics of selected kiwifruit cultivars, the dry matter content of 'Hayward' cultivar from five different locations ranged from 14.03 (Murter) to 17.58 % (Rovinj), total soluble solids from 9.57 (Rovinj) to 13.57 % (Galdovo), total acids from 1.53 (Galdovo) to 1.94 % (Murter), vitamin C content from 55.13 (Rovinj) to 103.14 mg / 100 g fresh weight (Murter), total phenols from 92.29 (Rovinj) to 140.28 mg GAE/100 g fresh weight (Galdovo), while the antioxidant capacity of the mentioned cultivar on five different locations ranged from 870 (Sisak) to 2028.53 μmol TE/L (Murter).
Considering the obtained results can be concluded that the kiwifruit has high nutritional value and is a rich source of various bioactive compounds of significant antioxidant activity, which primarily stands out it as a raw material important for human health. Also, based on the obtained results, it can be concluded that the quality of the kiwifruit significantly depends on the cultivation location, respectively of ecological conditions of a location as well as on the genetic characteristic of cultivar. |