U priručniku su na sistematičan način obrađene sve bitne sastavnice analitike tla koje bi trebale doprinijeti osiguranju „harmonične“ ishranjenosti biljaka, profitabilnosti proizvodnje i kakvoći proizvoda, plodnosti tla i zaštiti okoliša od onečišćenja štetnim tvarima. Priručnik nas u prvom dijelu sustavno upoznaje s kemijskim kvalitativnim i kvantitativnim metodama, odnosno s instrumentalnim metodama koje obuhvaćaju veliki broj raznih tehnika i postupaka, koji se koriste u analitičkoj kemiji. U drugom dijelu priručnika detaljno je obrađena problematika uzorkovanja tla za različite biljne vrste, kao jedan od najvažnijih i najodgovornijih poslova u cijelom analitičkom postupku, jer o njemu ovise rezultati analiza, a time i ispravnost zaključaka i mjere koje se predlažu, u pogledu gnojidbe tla. Treći dio bavi se kemijskim značajkama tla i biljno hranidbenim kapacitetom te teškim metalima u tlu. Detaljno su prikazane i opisane najzastupljenije analitičke metode koje se koriste za određivanje pojedinih parametara, uz brojne praktične primjere izračuna i preporuka za gnojidbu i podizanje ukupne plodnosti tla te izbor biljnih vrsta sukladno karakteristikama tla.