Naslov Utjecaj načina korištenja zemljišta na kemijska svojstva pseudogleja
Naslov (engleski) The impact of land use on chemical properties pf pseudogley
Autor Arijana Ivošević
Mentor Aleksandra Bensa (mentor)
Član povjerenstva Aleksandra Bensa (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Vedran Rubinić (član povjerenstva)
Član povjerenstva Željka Zgorelec (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet (Pedologija) Zagreb
Datum i država obrane 2019-09-11, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija)
Sažetak Cilj ovog rada je bio utvrditi promjene kemijskih svojstava pseudogleja pri različitom načinu korištenja (ratarska, voćarska i povrtlarska proizvodnja) u odnosu na izvorno tlo pod prirodnom vegetacijom (livada). Istraživanje je provedeno na malom obiteljskom gospodarstvu Lasek u općini Lipovljani. Ukupno je analizirano 20 kompozitnih uzoraka površinskog horizonta, od čega po 5 sa svakog načina korištenja. U uzorcima je određen pH, hidrolitski aciditet, kapacitet i stupanj zasićenosti adsorpcijskog kompleksa (AK) tla bazama, količina i karakter humusa, te koncentracija fiziološki aktivnog fosfora (P2O5) i kalija (K2O). U voćnjaku su utvrđene najniže vrijednosti pH (prosječno 4,15) i potrebe za umjerenim dozama materijala za kalcizaciju, dok se kod ostalih načina korištenja prosječni pH kretao od 4,61 do 4,98 što upućuje na potrebu za niskim dozama materijala za kalcizaciju. U voćnjaku je utvrđen i najniži stupanj zasićenosti AK tla bazama (37,54 %), dok je kod ostalih načina korištenja bio u rasponu 47,94 - 50,21 %. Prosječna količina humusa je bila viša u tlu pod livadom (3,78 %) nego kod antropogeniziranih tala kod kojih je bila u rasponu od 2,44 % (oranica) do 2,84 % (voćnjak), zbog obrade tla koja potiče mineralizaciju i nedostatnog unosa organskih ostataka. U svim varijantama istraživanja utvrđen je kiseli i slabo kiseli karakter humusa. Opskrbljenost fiziološki aktivnim fosforom je pri svim načinima korištenja bila vrlo niska, uz najviše vrijednosti na oranici, dok je opskrbljenost kalijem u voćnjaku i livadi bila vrlo niska, u povrtnjaku niska, a na oranici dobra. Poboljšanje kemijskih svojstava izvornog pseudogleja u smislu višeg pH, većeg stupnja zasićenosti bazama AK-a i bolje opskrbljenosti hranivima, utvrđeno je na oranici i povrtnjaku, dok je u voćnjaku zbog neadekvatne gnojidbe kiselim gnojivima utvrđeno smanjenje kvalitete tla.
Sažetak (engleski) The objective of this paper was to determine the changes in chemical properties of pseudogley under different land use types (crop, fruit and vegetable production) compared to the soil under natural vegetation (meadow). The study was conducted on a small family farm Lasek in Lipovljani township. In a total of 20 composite samples of surface horizons were analyzed, out of which 5 for every land use type. The pH, hydrolytic acidity, capacity and degree of saturation of the adsorption complex of soil (AC) with bases, amount and character of humus, and the concentration of physiologically active phosphorus (P2O5) and potassium (K2O) were determined in the samples. In the orchard, the lowest pH values (average 4.15) and the need for moderate doses of calcification material were determined, while in other land use types the average pH ranged from 4.61 to 4.98, indicating the need for low doses of calcium material. Also, in the orchard, the lowest degree of saturation of AC with bases was determined (37.54 %), while in other land use types it ranged from 47.94 to 50.21 %. The average amount of humus was higher in the soil under meadow (3.78 %) than in the anthropogenised soils, ranging from 2.44 % (ploughland) to 2.84 % (orchards), due to tillage that encourages mineralization and inadequate input of organic residues. In all variants of the study the acidic and poorly acidic character of humus was found. The supply level of physiologically active phosphorus was very low in all land use, with the highest value in the crop production, while the supply by potassium in the orchard and the meadow were very low, in the vegetable production low and in the crop production good. The improvement of the chemical properties of the natural pseudogley in terms of higher pH, higher degree of saturation of AC with bases and better supply of nutrients, was found in crop and vegetable production, while in the orchard due to inadequate fertilization with acidic fertilizers, decreased of soil quality was found.
Ključne riječi
kemijska svojstva
livada
oranica
povrtnjak
pseudoglej
voćnjak
Ključne riječi (engleski)
chemical properties
crop production
meadow
orchard
pseudogley
vegetable production
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:204:129673
Studijski program Naziv: Agroekologija Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/ magistra inženjer/inženjerka agroekologija (mag. ing. agr.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2019-09-23 06:18:21