Naslov Nutritivni potencijal i sadržaj fitokemikalija organskog ostatka od jabuke
Naslov (engleski) Nutritive potential and phytochemical content of apple organic residue
Autor Nina Božurić
Mentor Jana Šic Žlabur (mentor)
Član povjerenstva Jana Šic Žlabur (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Sandra Voća (član povjerenstva)
Član povjerenstva Nikola Bilandžija (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet (Održive tehnologije i obnovljivi izvori energije) Zagreb
Datum i država obrane 2021-09-28, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija)
Sažetak Jabučna komina je organski ostatak nastao prešanjem jabuka u svrhu proizvodnje jabučnog soka, a koji se nakon prerade klasificira kao biootpad i kao takav adekvatno zbrinjava. Zbog dobrobiti koje jabučni sok ima na ljudsko zdravlje, iz godine u godinu raste potražnja, a time i proizvodnja jabučnog soka. Posljedično, povećava se i količina jabučne komine koju je potrebno zbrinuti na odlagalištu otpada. Osim već postojećih metoda zbrinjavanja organskog ostatka poput anaerobne digestije i kompostiranja nameće se i potreba dodatnog iskorištavanja iste, a prvenstveno zbog značajne nutritivne vrijednosti jabučne komine. Stoga je i cilj ovog diplomskog rada bio utvrditi sadržaj bioaktivnih spojeva i antioksidacijski kapacitet organskog ostatka nakon prerade jabuke u sok i temeljem dobivenih rezultata procijeniti nutritivnu kvalitetu jabučne komine i mogućnosti njenog daljnjeg korištenja. U sklopu ovog istraživanja analizirane su jabučne komine sakupljene iz dva različita pogona za proizvodnju soka (Proizvodnja Jurišić d.o.o. i Fragaria d.o.o.), a koje se temeljno razlikuju u sortama jabuka korištenim za proizvodnju soka. Temeljem dobivenih rezultata osnovnih fizikalno-kemijskih svojstava, može se zaključiti kako obje analizirane jabučne komine imaju zadovoljavajući nutritivni sastav (visok sadržaj ukupne suhe i topljive suhe tvari). Obje komine značajno se razlikuju i u sastavu pojedinih bioaktivnih spojeva, prilikom čega je zabilježeno kako uzorak iz pogona Proizvodnja Jurišić d.o.o. ima veći sadržaj ukupnih klorofila i karotenoida (0,042 mg/g; 0,013 mg/g), veći sadržaj fenola, flavonoida i neflavonoida (139,36 mg GAE/100 g svježe tvari; 76,59 mg CTH/100 g svježe tvari; 62,77 mg GAE/100 g svježe tvari), a time i očekivano veći antioksidacijski kapacitet (2541 μmol TE/L). Uzorak jabučne komine iz pogona Fragaria d.o.o. imao je pak veći sadržaj vitamina C (7,73 mg/100 g svježe tvari). Temeljem svega navedenog, može se zaključiti kako su analizirani uzorci jabučne komine vrijedan izvor nutritivno značajnih spojeva te time predstavljaju i potencijalnu sirovinu za daljnju oporabu, bilo u prehrambene svrhe, farmaceutsku industriju ili kao hrana za životinje.
Sažetak (engleski) Apple pomace is an organic residue made by pressing apples to make apple juice. It is classified as bio-waste and must be properly disposed of as such. Every year the demand increases and so does the production of apple juice due to the benefits that apple juice has on human health. Consequently, the amount of apple pomace that needs to be disposed of also increases every year. Considering the nutritional value of apple pomace, there is a need to re-evaluate other uses than the already known bio-waste disposal methods such as anaerobic digestion and composting. Therefore, the aim of this study was to determine the bioactive compound content and antioxidant capacity of the organic residues after processing the apple into apple juice. In this study, two apple pomace samples were collected from two different apple juice production plants (Proizvodnja Jurišić d.o.o. and Fragaria d.o.o.). The samples differ fundamentally in apple varieties used for apple juice production. Based on the obtained results, the main conclusion is that both apple pomace samples have satisfactory nutrient composition (high content of total solids and soluble solids). The two apple pomace samples differ significantly in the composition of bioactive compounds. It is noted that the sample from the production plant Proizvodnja Jurišić d.o.o. has higher chlorophyll and carotenoid content (0.04 mg/g; 0.01 mg/g), higher content of phenols, flavonoids and non-flavonoids (139.36 mg GAE /100 g FW; 76.59 mg CTH/100 g FW; 62.77 mg GAE/100 g FW) and higher antioxidant capacity (2541 μmol TE /L). However, the sample from Fragaria d.o.o. contained more vitamin C (7.73 mg/100 g FW). Based on the above, it is clear that the analyzed apple pomace samples are a rich source of nutritionally valuable compounds and as such can be considered as raw material for further processing in the food industry, pharmaceutical industry or as animal feed.
Ključne riječi
jabučna komina
biootpad
oporaba
ukupni fenoli
antioksidacijski kapacitet
Ključne riječi (engleski)
apple pomace
bio-waste
re-usage
total phenolic compounds
antioxidative capacity
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:204:586637
Studijski program Naziv: Obnovljivi izvori energije u poljoprivredi Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/magistra obnovljivih izvora energije u poljoprivredi (mag. ing. agr.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup Datum isteka embarga: 2022-11-30
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2021-11-30 13:33:18