Naslov Utjecaj folijarne primjene sumpora i dušika na mineralni sastav lista, prirod i morfologiju ploda masline te kvalitativna svojstva maslinova ulja
Naslov (engleski) Effect of foliar sulphur and nitrogen fertilization on leaf mineral composition, yield, olive fruit morphology and qualitative properties of olive oil
Autor Šime Marcelić MBZ: 349050
Mentor Đani Benčić (mentor)
Mentor Igor Pasković (mentor)
Član povjerenstva Marko Petek (član povjerenstva)
Član povjerenstva Marija Pecina (član povjerenstva)
Član povjerenstva Maja Jukić Špika (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet Zagreb
Datum i država obrane 2022-02-18, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija) Voćarstvo
Univerzalna decimalna klasifikacija (UDC ) 633/635 - Hortikultura. Voćarstvo. Vinogradarstvo. Vrtlarstvo
Sažetak Maslina je važna voćna vrsta koja ima dvojaku primjenu, za proizvodnju stolnih maslina ali i za proizvodnju ulja. Dobiveno djevičansko maslinovo ulje zbog mehaničkog postupka ekstrakcije iz samog ploda zadržava jedinstveni sastav masnih kiselina i fenolnih spojeva koji pozitivno djeluju na zdravlje ljudi, što ga svrstava u funkcionalnu hranu. Gnojidba i sorta uz ostale agro-ekološke uvjete i tehnološke čimbenike imaju značajan utjecaj na komponente prirode masline, sastav i kvalitetu djevičanskog maslinova ulja. Poznato je, naime, da prekomjerna gnojidba dušikom dovodi do promjene u sastavu DMU i tako utječe na sadržaj fenola, gorčinu i stabilnost ulja. S druge strane, malo je saznanja o primjeni sumpora na prirod i kvalitetu maslinova ulja. Sumpor je zbog svoje fiziološke uloge u putevima sinteze lipida dobro proučen kod drugih uljarica, gdje je utjecao na povećanje priroda i udjela ulja kao i sastav istog. Sumpor i dušik u pozitivnoj su interakciji koja se javlja prilikom usvajanja i ugradnje u organske molekule stoga zbog lakšeg usvajanja sumporna folijarna gnojiva uobičajeno dolaze u kombinaciji s dušikom. Cilj je ovog rada utvrditi utjecaj folijarne gnojidbe sumporom i dušikom, primijenjenih u dvije fenofaze rasta ploda, na kvantitativne i kvalitativne osobine djevičanskih maslinovih ulja. Istraživanje je provedeno na odabranim ujednačenijim stablima sorti ‘Leccino’ i ‘Istarska bjelica’ tijekom 2019. i 2020. godine. Utvrdilo se i djelovanje tretmana na stanje ishranjenosti masline kao i morfološke karakteristike ploda. Rezultati ukazuju da provedeni folijarni tretmani povećavaju sadržaj sumpora u listu masline, dok istodobno ne dovode do povećanja koncentracije dušika u suhoj tvari u odnosu na kontrolni tretman. Tretmani sumpora i dušika djelomično su utjecali na povećanje priroda ploda po stablu masline, dok su u obje godine znatno poboljšali morfološke karakteristike ploda. Randman ulja bio je pod utjecajem folijarnog tretmana i sorte masline, gdje je 'Istarska bjelica' imala veći randman ulja od sorte 'Leccino' u obje godine. Iako su folijarni tretmani sumporom i dušikom neznatno utjecali na osnovne parametre kvalitete maslinova ulja nije došlo do promjene kategorije te su sva ulja bila u kategoriji „ekstra djevičansko maslinovo ulje“. Istraživane sorte neovisno o godini provedbe pokusa pokazale su se kao snažni faktori koji utječu na udio ukupnih fenola u maslinovom ulju, dok tretman nije doveo do promjene udjela ukupnih fenola u istraživanim uzorcima. Dobiveni rezultati ukazuju da folijarni tretmani sumporom i dušikom mogu utjecati na morfološke parametre ploda i povećanje priroda bez negativnog djelovanja na kvalitativne osobine djevičanskog maslinova ulja. Ovi rezultati doprinose boljem razumijevanju fiziološke uloge sumpora u uzgoju masline. Stoga utvrđeni utjecaj folijarne primjene sumpora i dušika ima opravdanost u široj primjeni kao standardnoj agronomskoj praksi u maslinarstvu.
Sažetak (engleski) Olive is an important fruit species used for the production of table olives as well as olive oil. Due to the process of mechanical oil extraction, olive oil maintains a unique fatty acid and phenolic profile, which has recognized health benefits, putting olive oil on the list of functional foods. In addition to other agro-ecological and technological factors, fertilization treatments and the olive tree cultivar are some of the factors that have a significant impact on olive fruit yield and the composition and quality of olive oil., It has been found that excessive nitrogen fertilization leads to changed oil composition, affecting its phenolic profile, bitterness and stability. On the other hand, the role of sulphur on the yield and olive oil quality remains largely unknown. However, sulphur has been extensively studied in other oil crops due to its physiological role in lipid synthesis, where it was shown to improve the yield as well as the olive fruit oil content and the composition of oil. Sulphur and nitrogen are known to positively interact, facilitating the process of their uptake and integration into organic molecules. Sulphur-based foliar fertilizers therefore usually contain nitrogen. The aim of this study was to determine the role of sulphur and nitrogen foliar treatments in two phenophases of fruit growth on the quantitative and qualitative characteristics of virgin olive oil. Foliar treatments were applied during 2019 and 2020 on the selected, comparable trees of two cultivars: ‘Leccino’ and ‘Istarska bjelica’. The impact of the treatments on the nutritional status of the tree and morphological features of the fruit were examined. The results show that the applied foliar treatments increased sulphur content in the olive tree leaf, without increasing the nitrogen content in the dry matter, when compared to the control treatment. Sulphur and nitrogen treatments resulted in a somewhat increased fruit yield per tree by improving morphological features of the fruit. The oil randman was affected by the foliar treatments and the olive tree cultivar, with 'Istarska bjelica' measuring a higher randman than 'Leccino' in the both observed years. Although sulphur and nitrogen foliar treatments had a small effect on the main olive oil quality variables, they did not result in the change of the category of oil, with all of the oils remaining in the “extra virgin olive oil” category. The olive tree cultivar proved to be a strong predictor of the total phenolic content in the oil in both years, while the treatments had no effect on the total phenolic content of the studied samples. The results indicate that foliar treatments with sulphur and nitrogen can improve morphological features of the fruit without negatively affecting the quality of the virgin olive oil. The results contribute to a better understanding of the physiological role of sulphur in olive cultivation. The shown effects of foliar treatments with sulphur and nitrogen warrant their widespread use as a standard agronomic practice in olive cultivation.
Ključne riječi
‘Istarska bjelica’
‘Leccino’
sastav masnih kiselina
nutritivni status lista
ukupni fenoli
udio ulja
Ključne riječi (engleski)
‘Istarska bjelica’
‘Leccino’
fatty acid content
nutritional status of the leaf
total phenolic content
olive fruit oil content
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:204:269684
Datum promocije 2022
Studijski program Naziv: Poljoprivredne znanosti Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: poslijediplomski doktorski Akademski / stručni naziv: doktor/doktorica znanosti, područje biotehničkih znanosti, polje poljoprivreda (dr. sc.)
URL zapisa u katalogu http://194.152.210.24/cgi-bin/wero.cgi?q=580835001385
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2022-04-01 09:16:08