Sažetak (hrvatski) | Kukuruzna silaža (KS) je glavna energetska komponenta obroka u hranidbi goveda za meso i mlijeko. Cilj rada bio je utvrditi kvalitetu KS s područja Sisačko–moslavačke županije proizvedenih tijekom 2016. godine na deset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG). Analizirano je 65 uzoraka KS na organoleptičke, fizikalne, kemijske i biološke parametre kvalitete. Boja analiziranih uzoraka KS se kretala od normalne i zelenkaste do tamno smeđe, a miris od mirisa po alkoholu i maslačnoj kiselini do mirisa po karamelu. Najzastupljenija je bila duljina sječke od 0,8-1,9 cm (55 % analiziranih uzoraka), a zatim od 0,4-0,8 cm (31 % analiziranih uzoraka). Proizvedene KS su u prosjeku imale sadržaj suhe tvari (ST) 378,31 g kg-1 svježeg uzorka, neutralnih detergent vlakana (NDV) 407,78 g kg-1 ST, pH vrijednost 4,37, sadržaj sirovih proteina (SP) 72,81 g kg-1 ST, sadržaj škroba 343,3 g kg-1 ST, sadržaj metaboličke energije (ME) 10,85 MJ kg-1 ST, neto energije laktacije (NEL ) 6,56 MJ kg-1 ST i probavljivost organske tvari (POT) 71,1 %. Od ukupno analiziranih uzoraka se u optimalnu kvalitetu KS prema sadržaju ST može svrstati 23 % KS, sadržaju SP 46 %, škroba 18 %, pH vrijednosti 23 % analiziranih uzoraka dok prema POT 0% analiziranih uzoraka. Zaključeno je da su analizirane KS proizvedene su od usjeva kukuruza siliranih u kasnijim fazama fenološke zrelosti od optimalne za proizvodnju KS visoke kvalitete. Nadalje, vrijednosti sadržaja ST, NDV, pH i škroba su veće, a vrijednosti sadržaja SP, ME, NEL i POT niže od vrijednosti utvrđenih ranijim monitorinzima kvalitete KS na OPG-ima kao i poželjnih vrijednosti za KS. Varijabilna kvaliteta proizvedenih KS ukazuje na primijenjenu različitu tehnologiju uzgoja i siliranja usjeva kukuruza u istim mikroklimatskim uvjetima. |
Sažetak (engleski) | Corn silage (CS) is the main energy component of the ration in feeding cattle for meat and milk. The objective of this study was to determine the quality of CS from the Sisak-Moslavina County produced in 2016 on ten family farms. Total of 65 CS samples were analyzed for organoleptic, physical, chemical and biological quality parameters. The color of the analyzed CS ranged from normal and greenish to dark brown, and the smell from the smell of alcohol and butyric acid to the smell of caramel. The most common was the chopping length of 0.8-1.9 cm (55% of the analyzed samples), followed by 0.4-0.8 cm (31% of the analyzed samples). The CS produced had on average dry matter (DM) content 378.31 g kg-1 fresh sample, neutral detergent fiber (NDF) 407.78 g kg-1 DM and pH value 4.37, crude protein (CP) 72.81 g kg-1 DM, starch 343.3 g kg-1 DM, metabolic energy (ME) 10.85 MJ kg-1 DM, net energy for lactation (NEL ) 6.56 MJ kg-1 DM and digestibility of organic matter (OMD) 711 g kg-1 DM. Out of the total of analyzed samples, the optimal quality was determined in 23% of CS for DM, 46% for CP content, 18% for starch, 23% for pH value and 0% for OMD. It was concluded that the analyzed CS were produced from corn crops ensiled in later stages of phenological maturity than optimal for the production of high quality CS. Also, the values determined for DM, NDF, pH, starch were higher while the values for CP, ME, NEL i OMD lower than reported by previous monitoring of CS quality on family farms as well as the desired values for CS. The variable quality of the produced CS indicates applied different technology of cultivation and ensiling of corn crops in the same microclimatic conditions. |