Sažetak | Batat (Ipomoea batatas L.) je već dobro poznata, često korištena i jedna od važnijih
povrtnih prehrambenih kultura. Zbog svoje karakteristične nutritivne vrijednosti i bogatog
sastava bioaktivnih spojeva sekundarnog zadebljanja korijena, batat osim hranjive vrijednosti
ima i brojne funkcionalne, a zbog čega se smatra vrlo vrijednom namirnicom i sa zdravstvenog
gledišta. Primarni cilj uzgoja ove vrste je sekundarno zadebljanje korijena koji se najčešće
koristi u kulinarstvu i prehrambenoj industriji, no manje je poznato da je nadzemni dio biljke,
odnosno list isto tako jestiv, prilikom čega su dokazana i brojna pozitivna djelovanja na ljudsko
zdravlje. Proizvođači najčešće nadzemni dio batata nakon vađenja korijena bacaju, koriste za
kompost ili kao stočnu hranu usprkos tome što postoji značajan potencijal za dodatno
iskorištenje lista batata, prvenstveno kao lisnatog povrća, ali i u pripremi različitih dodataka
prehrani, kao na primjer sušeni list koji se može koristiti kao vodeni infuz. Stoga je i cilj ovoga
diplomskog rada bio identificirati sadržaj specijaliziranih metabolita lista i utvrditi funkcionalni
potencijal lista batata. Za potrebe navedenog, analiziran je list triju sorti batata: bijelog,
narančastog i ljubičastog, a prilikom čega je određen sadržaj: ukupne suhe tvari, askorbinske
kiseline, ukupnih fenola (flavonoida i neflavonoida), fotosintetskih pigmenata (klorofila a,
klorofila b, ukupnih klorofila i ukupnih karotenoida) i antioksidacijski kapacitet. Prema
rezultatima istraživanja najveće vrijednosti sadržaja ukupne suhe tvari (16,46 %), askorbinske
kiseline (54,86 mg/100 g), ukupnih polifenola (576,20 mg/100 g svježe tvari) i ukupnih
flavonoida (284,01 mg/100 g svježe tvari) utvrđene su za list ljubičaste sorte batata. Prema
rezultatima sadržaja analiziranih fotosintetskih pigmenata značajno više vrijednosti klorofila a,
ukupnih klorofila i ukupnih karotenoida utvrđene su u listu ljubičaste sorte batata (0,99 mg/g;
1,45 mg/g; 0,69 mg/g), dok je najviši sadržaj klorofila b utvrđen u listu bijele (0,45 mg/g) i
ljubičaste (0,46 mg/g) sorte batata. Analizom antioksidacijskog kapaciteta listova triju sorti
batata, najveće vrijednosti prema FRAP metodi utvrđene su za list bijele i ljubičaste sorte batata.
Može se zaključiti da je nadzemni dio batata iznimno vrijedna sirovina koja se ne bi trebala
odbacivati već iskoristiti u svježem ili prerađenom obliku zbog bogatstva bioaktivnih spojeva
iznimno vrijedne nutritivne vrijednosti. |
Sažetak (engleski) | The sweet potato (Ipomoea batatas L.) is already well known, widely used and one of
the most important plant food crops. Due to its characteristic nutritional value and the rich
composition of bioactive compounds of the secondary root thickening, the sweet potato has
numerous functional properties in addition to its nutritional value, which is why it is considered
a very valuable food from a health point of view. The primary aim of cultivating this species is
the secondary thickening of the root, which is most commonly used in the culinary and food
industry. However, what is less known is that the above-ground part of the plant, i.e. the leaf,
is also edible, where numerous positive effects on human health have been demonstrated.
Growers usually discard the above-ground part of the sweet potato after removing the roots, or
use it for compost or as animal feed, although there is significant potential for additional use of
the sweet potato leaf, mainly as a leafy vegetable, but also for the preparation of various food
supplements, such as dried leaves that can be used as a water infusion. The aim of this work
was therefore to determine the content of specific leaf metabolites and the functional potential
of sweet potato leaves. For this purpose, the leaves of three sweet potato varieties were
analyzed: white, purple and orange. The content of total dry matter, ascorbic acid, total phenols
(flavonoids and non-flavonoids), photosynthetic pigments (chlorophyll a, chlorophyll b, total
chlorophyll and total carotenoids) and antioxidant capacity were determined. According to the
research results, the highest content of total dry matter (16.46%), ascorbic acid (54.86 mg/100
g fw), total polyphenols (576.20 mg/100 g fw) and total flavonoids (284.01 mg/100 g fw) was
determined for a leaf of the purple variety of sweet potato. According to the results of the
content of photosynthetic pigments analyzed, significantly higher levels of chlorophyll a, total
chlorophyll and total carotenoids were found in the leaves of the purple sweet potato variety
(0.99 mg/g; 1.45 mg/g; 0.69 mg/g), while the highest content of chlorophyll b was determined
in the leaves of the white (0.45 mg/g) and purple (0.46 mg/g) sweet potato varieties. When
analyzing the antioxidant capacity of the leaves of three sweet potato varieties, the highest
values were determined using the FRAP method for the leaves of the white and purple sweet
potato varieties. It can be concluded that the aerial part of the sweet potato is an extremely
valuable raw material that should not be thrown away, but used in fresh or processed form, as
it contains a wealth of bioactive compounds with extremely valuable nutritional value. |