Naslov | Poslovni plan otvaranja ugostiteljskog objekta |
Naslov (engleski) | Business plan for opening a restaurant |
Autor | Tin Rašpolić |
Mentor | Mato Bartoluci (mentor) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Veleučilište Aspira Zagreb |
Datum i država obrane | 2020, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija |
Sažetak | Za provedbu poduzetničkog pothvata, potreban je poslovni plan koji sadrži detaljan prikaz svih segmenata potrebnih za samu provebu projekta, a oni započinju idejom te misijom i vizijom pothvata. Bitno je odlučiti se za pravodobno i realno dostižan cilj te načine kojima se želi ostvariti. Definiranje proizvoda i usluge dalje utječe na poslovanje objekta, na imidž i na konačan uspjeh poslovanja. Tržište kao jedan od najutjecajnijih čimbenika daje prostor i mogućnosti za manipuliranje načinom poslovanja objekta. Poznavanje tržišta određuje svaki korak budućeg razdoblja, načine predstavljanja i na koncu privlačenja potencijalnih korisnika usluge. Zagreb, kao grad bogat kulturno-umjetnički osvještenim ljudima, zato predstavlja idealnu poziciju za otvaranje objekta u kojemu se nudi spoj umjetnosti i ugostiteljstva u ugodnom okruženju, s pomno biranim sadržajem. Rad je usmjeren na istraživanje tržišne i ekonomske opravdanosti uz zadane uvjete i ideje kojima se želi postići isplativost poduzimanja pothvata. Kvalitetnim pristupom nastoji se privući određena ciljana skupina, uz adekvatne marketinške strategije i proizvodom i uslugom koji se nude. S obzirom na izrazito veliki interes za zabavnim sadržajem tijekom radnih dana i vikenda, očekuje se visoka posjećenost na tjednoj razini. Prodajom ulaznica podmirivali bi se parcijalno troškovi za izvođača i prihod objekta, dok objekt bilježi većinu prihoda od prodaje pića. Kod projekcije rashoda, planirani su troškovi plaće zaposlenika, otplatne rate kredita koji omogućuje jednostavniji početak poslovanja te troškovi održavanja i druge financijske troškove poput najma prostora. |
Sažetak (engleski) | Implementing and opening a business venture requires a business plan which consists of economic elements described in detail which are needed for its creation. The plan is introduced with an idea, mission and vision. It is necessary to set an achievable and realistic goal. Defining a product and service later on has an effect on the success and the image of the venture. The market, as one of the most influential factor, provides possibilities for manipulating ways of doing business. Knowing the market defines future steps, ways of presenting the venture and finally, attracting new customers. Zagreb, as a city enriched with culturally and artistically oriented people, therefore represents an ideal place to start a venture which connects art and hospitality in a comfortable environment, with wisely chosen content. The paper focuses on market research and economic analysis under given conditions and ideas with which the justification wants to be achieved. With quality approach, it strives to attract a specific target group through marketing strategies and by all means the product and service the venture provides. Due to the extremely high interest in entertainment content during weekdays and weekends, high weekly attendance is expected. Ticket sales would partially cover the costs of the artists performance and the facility's revenue, while the facility would record most of the revenue from the sale of food and beverage service products. In the projection of expenditures, the costs of the employee's salary, the repayment installments of the loan, which enables a simpler start of business, and maintenance costs and other financial costs, such as renting space, are planned. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:240:015130 |
Studijski program | Naziv: Međunarodni menadžment u hotelijerstvu i turizmu Vrsta studija: stručni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (bacc. oec.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Pristup korisnicima matične ustanove |
Uvjeti korištenja | |
Datum i vrijeme pohrane | 2022-10-21 09:13:17 |