Sažetak | Prekomjerno bacanje hrane i nedovoljno doniranje hrane predstavlja veliki problem za sve zemlje svijeta, pa tako i za Republiku Hrvatsku. Pojavom nejednake raspodjele hrane širom svijeta, dogodio se paradoks; dok si jedan dio populacije može priuštiti kupovinu raznolike količine hrane stvarajući višak, drugi dio populacije nema pristup određenoj količini i vrsti hrane ili se javlja nedostatak sredstava za kupovinu iste. Iako otpad od hrane može nastati i tijekom obrade, tj. tijekom poljodjelstva, prerade, skladištenja i transporta, većina međunarodnih organizacija i predstavnici industrija ističu kako potrošači čine čak 50% utjecaja na stvaranje otpada od hrane. Cilj ovoga rada jest istražiti kakav utjecaj ima poslovna logistikai logistički procesi - pakiranje i transport u procesu doniranja hrane. U radu se kroz su tri studije slučaja, na primjeru međunarodnih organizacija Ozharvest-a iz Australije, FoodCloud–a iz Irske i Rise AgainstHunger-a, analizira sustav doniranja hrane, te uloga poslovne logistike u doniranju sigurne hrane za donacije potrebitima te ljudima koji se nalaze na granici siromaštva. U radu je analizirano i djelovanje Vlade Republike Hrvatske te Ministarstva poljoprivrede koji još uvijek traže načine da potaknu svoju industriju, proizvođače i potrošače na kontroliranu i efikasnu potrošnju te samim time nastoji se smanjiti nastajanje većih ekonomskih i ekoloških problema. Također, na osnovu analize, u radu su ponuđene preporuke za unaprjeđenje logističkih procesa, odnosno pakiranja i transporta hrane koji bi se mogli primijeniti kako bi se spriječilo stvaranje otpada hrane, te smanjilo onečišćenje okoliša. |