Naslov SPECIFIČNOSTI RAČUNOVODSTVA U UGOSTITELJSTVU NA PRIMJERU "MIMOZA" d.o.o.
Naslov (engleski) THE SPECIFICS OF ACCOUNTING IN THE HOSPITALITY INDUSTRY - "MIMOZA" Ltd CASE STUDY
Autor Luka Parčina
Mentor Željana Aljinović Barać (mentor)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Splitu Ekonomski fakultet Split
Datum i država obrane 2023-09-18, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija Računovodstvo
Sažetak Problem istraživanja ovog završnog rada je specifičnosti računovodstva u ugostiteljstvu, prikazano na
primjeru poduzeća Mimoza d.o.o., koje u svom sastavu ima dva hotela, Hotel Boutique Luxe i Hotel
Posh. Ugostiteljstvo je industrija koja uključuje restorane, hotele, događanja, krstarenja, zabavu i druge
usluge povezane s turizmom. Posebni strukovni propisi i podzakonski akti uređuju poslovanje
ugostiteljske djelatnosti, samim time su temelj za poslovanje ugostiteljskog objekta i ugostitelji su ih
se dužni pridržavati. Ugostiteljska djelatnost sastoji se od pružanja usluga davanja hrane i pića te
pružanja usluga smještaja. Računovodstveno praćenje ugostiteljske djelatnosti uključuje prikupljanje,
obradu i utvrđivanje ispravnosti knjigovodstvenih isprava, a potrebnih za obračun poreza na dodanu
vrijednost i poreza na potrošnju na alkoholna i bezalkoholna pića na mjesečnoj razini. Na temelju
prikupljenih knjigovodstvenih isprava sastavljaju se obrasci koji se dostavljaju nadležnoj poreznoj
upravi putem sustava e-porezna. Svi financijski izvještaji vezani za poslovanje subjekta sastavljaju se
ma kraju poslovne godine, kao i ostali izvještaji koje zahtjeva porezna uprava i Ministarstvo financija.
Ulazni račun predstavlja dokument kojim se potvrđuje da su roba i/ili usluga nabavljene od dobavljača
i dobije se tek po isporuci robe ili obavljenoj usluzi. Ulazni račun predstavlja eksternu knjigovodstvenu
ispravu. Izlazni račun je dokument koji pružatelj usluge ili prodavatelj robe izdaje kupcu istih. Namjena
izlaznih računa je fakturiranje pruženih usluga i/ili isporučene robe krajnjem kupcu. Svi izdani računi
evidentiraju se kroz knjigu izlaznih računa, a knjiga se vodi na mjesečnoj razini. Godišnji financijski
izvještaj poduzetnika obuhvaća najbitnije podatke o poslovanju poduzeća, a to su bilanca i račun dobiti
i gubitka. Trgovačka društva, trgovci pojedinci, tuzemne poslovne jedinice i podružnice poduzetnika sa
sjedištem u inozemstvu te sve druge pravne i fizičke osobe obveznici poreza na dobitak u RH obveznici
su podnošenja Godišnjeg financijskog izvještaja u svrhu statističke obrade te za druge potrebe.
Sažetak (engleski) Hospitality is an industry that includes restaurants, hotels, events, cruises, entertainment and other
tourism-related services. Special professional regulations and by-laws regulate the operation of the
hospitality industry, thus they are the basis for the operation of the hospitality facility and
restaurateurs are obliged to comply with them. The hospitality industry consists of the provision of
food and beverage services and the provision of accommodation services. Accounting monitoring of
the hospitality industry includes the collection, processing and determination of the correctness of
accounting documents, which are necessary for the calculation of value added tax and consumption
tax on alcoholic and non-alcoholic beverages on a monthly basis. Based on the collected accounting
documents, forms are drawn up and submitted to the competent tax administration through the e-tax
system. All financial reports related to the entity's operations are drawn up at the end of the business
year, as well as other reports required by the tax administration and the Ministry of Finance.
The invoice is a document that confirms that the goods and/or services have been purchased from the
supplier and is obtained only after the goods have been delivered or the service has been performed.
The incoming invoice is an external accounting document. The invoice is a document issued by the
service provider or the seller of the goods to the buyer. The purpose of outgoing invoices is to invoice
the provided services and/or delivered goods to the end customer. All issued invoices are recorded
through the book of outgoing invoices, and the book is kept on a monthly basis. The annual financial
report of an entrepreneur includes the most important data on the company's operations, namely the
balance sheet and the profit and loss account. Trading companies, sole traders, domestic business
units and branches of entrepreneurs based abroad and all other legal and natural persons liable for
income tax in the Republic of Croatia are obliged to submit an Annual Financial Report for the purpose
of statistical processing and for other purposes.
Ključne riječi
ugostiteljstvo
računovodstveno praćenje
financijske isprave u ugostiteljstvu
Ključne riječi (engleski)
hospitality industry
accounting monitoring
financial documents in hospitality industry
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:124:632282
Studijski program Naziv: Poslovna ekonomija Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (univ. bacc.oec.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2023-09-18 14:24:23