Naslov Primjena simpleks metode u prehrani studenta
Naslov (engleski) Application of the simplex method in student nutrition
Autor Marco Navarro Copa
Mentor Krunoslav Puljić (mentor)
Član povjerenstva Denis Dolinar (član povjerenstva)
Član povjerenstva Ena Pecina (član povjerenstva)
Član povjerenstva Krunoslav Puljić (predsjednik povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zagrebu Ekonomski fakultet Zagreb
Datum i država obrane 2024-07-02, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija
Sažetak Tema rada je proučavanje problema prehrane studenta u okviru održivog razvoja. Rad je prvenstveno namijenjen studentima, osobama koje imaju status studenta i pravo obavljanja studentskih poslova iz razloga što je bilo potrebno izračunati budžet prehrane koji je baziran na minimalnoj studentskoj satnici, no rad također mogu koristiti pojedinci koji nastoje smanjiti troškove prehrane. Nakon što su se saznale cijene najjeftinijih proizvoda u određenim trgovačkim lancima u Zagrebu, došlo se do podataka o tome koliko koji proizvod sadrži određenih hranjivih tvari i kalorija. Metode istraživanja su uključivale metodu kompilacije kojom su se koristili podaci i modeli iz drugih sličnih radova te metodu modeliranja kojom se stvorio model problema koji je uključivao različita ograničenja i funkciju cilja. Za ograničenja modela uzeti su preporučeni minimalni i maksimalni dnevni unosi hranjivih tvari, kao i minimalni dnevni unos kalorija. Cilj rada je bio naći optimalnu kombinaciju proizvoda koja zadovoljava dovoljan unos nutritivnih vrijednosti za ostvarivanje zdrave prehrane, a koja minimizira troškove prehrane. Napravljena je prehrana za tri dana, prvi se dan sastojao od tri obroka, drugi od dva (iako je bilo planirano četiri obroka) te treći od dva obroka. Ukupni troškovi za prvi dan iznose 3.93€, za drugi 4.37€, a za treći dan 9.20€. Uspoređivao se najmanji mogući iznos budžeta za prehranu od 700.8€ i najveći mogući ukupni trošak prehrane od 166.7€, što je dovelo do zaključka da ne postoji slučaj u kojemu iznos budžeta nije dovoljan za pokrivanje troškova prehrane. Kasnije su prikazani dualni problemi modela za sva tri dana, kao i analiza osjetljivosti.
Sažetak (engleski) The topic of the paper is the study of the diet problem of a student within the framework of sustainable development. The work is primarily intended for students, people who have the status of a student and the right to perform student work, for the reason that was necessary to calculate the food budget, which is based on the minimum student hourly wage, but the work can also be used by individuals who strive to reduce costs. After finding out the prices of the cheapest products in certain retail chains in Zagreb, data was obtained on how much each product contains certain nutrients and calories. Research methods included a compilation method that used data and models from other similar works and a modeling method that created a model of the problem that included various constraints and an objective function. The recommended minimum and maximum daily intakes of nutrients, as well as the minimum daily intake of calories, were used as model constraints. The goal of the work was to find an optimal combination of products that provides sufficient intake of nutritional values for achieving a healthy diet, and which minimizes food costs. A diet for three days was prepared, the first day consisted of three meals, the second of two (although four meals were planned) and the third of two meals. Total costs for the first day are €3.93, for the second €4.37, and for the third day €9.20. The lowest possible food budget amount of €700.8 and the highest possible total food cost of €166.7 were compared, which led to the conclusion that there is no case in which the budget amount is not sufficient to cover food costs. Later, the dual problems of the models for all three days are presented, as well as the sensitivity analysis.
Ključne riječi
održivost
linearno programiranje
problem prehrane
Ključne riječi (engleski)
sustainability
linear programming
diet problem
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:148:393235
Studijski program Naziv: Poslovna ekonomija Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: integrirani preddiplomski i diplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni magistar ekonomije/sveučilišna magistra ekonomije (univ. mag. oec.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2024-07-03 08:47:03