Sažetak | Goals: Determine the concentration of biogenic amines in Croatian domestic wines in 48 samples from the region of Zagorje and Dalmatia.
Methods: 24 samples of native Zagorje black and white wines, 24 domestic Dalmatian black and white wines were used. The samples were passed through the HPLC system.
Results: The method was applied to detect and quantify 11 biogenic amines in 48 red and white wines. It was found that both Dalmatian red and white wines are characterized by tryptamine (0.23-1.22 mg L-1), putrescine (0.41-7.5 mg L-1) and ethanolamine (2.87-24.32 mg L-1). White wines from Hrvatsko zagorje region are characterized by a content of isopentylamine (0.31-1.47 mg L-1), putrescine (0.27-1.49 mg L-1) and ethanolamine (3.80-17.96 mg L-1). In contrast to white wines from Hrvatsko Zagorje region, in red wines were found and equally presented all biogenic amines except ethylamine.
Conclusion: This work showed that biogenic amines content can be a differentiation factor for a grape variety and geographical origin for red wines. |
Sažetak (engleski) | Cilj: Odrediti koncentraciju biogenih amina u 48 uzoraka hrvatskih domaćih vinia vinskih podregija, Hrvatsko Zagorje (Kontinentalna regija) i Dalmacije (Primorska regija).
Metode: Uzorci vina domaćih proizvođača iz kontinentalne regije (Hrvatsko zagorje) te iz primorske regije (Dalmacija). Uzorci su određivani HPLC metodom, prethodno derivatizirani s dansil kloridom.
Rezultati: Metoda je primijenjena za otkrivanje i određivanje koncentracija 11 biogenih amina u uzorcima. Utvrđeno je da su dalmatinska crna i bijela vina karakterizirana triptaminom (0,23-1,22 mg L-1), putrescinom (0,41-7,5 mg L-1) i etanolaminom (2,87-24,32 mg L-1). Bijela vina iz Hrvatskog Zagorja bogata su sadržajem izopentilamina (0,31-1,47 mg L-1), putrescina (0,27-1,49 mg L-1) i etanolamina (3,80-17,96 mg L-1). Za razliku od bijelih vina iz Hrvatskog Zagorja, u crnim vinima podjednako su zastupljeni svi biogeni amini osim etilamina.
Zaključak: Ovaj rad je pokazao da sadržaj biogenih amina može biti faktor diferencijacije za sortu grožđa i zemljopisno podrijetlo crnih vina. |