Sažetak | Da otok Krk ima mnogo pogodnosti i bogatstava, uvidjeli su svi oni koji su tu dolazili i boravili tijekom povijesti. Krčka gastronomska ponuda je nešto čime se otočani ponose i bitan dio gostoprimstva i turističke ponude. Vrbnička žlahtina je apsolutni adut otočana, nudi se i koristi u svakodnevnici i u posebnim prigodama, a za one koji žele s otoka ponijeti gastro suvenir, od srca će ponuditi domaću rakiju i suhe smokve. I nekadašnja i današnja kuhinja otoka u osnovi imaju svježu ribu, škampe, rakove i školjke, kao i razne priloge od povrća. Za blagdanski objed gotovo uvijek se spravljaju i jela od domaćeg tijesta (šurlice, makaruni, njoki) s različitim umacima. Posebno tražena i poznata je krčka janjetina, koja se posluživala na Neronovim gozbama u Rimu; domaći ovčji sir i pršut. U pripremi otočnih jela se uz domaće maslinovo ulje koriste se i začini sa otoka, lovorov list, ružmarin, češnjak, mladi luk, peršin. Tko se želi zasladiti može probati posebnu otočnu slasticu od ovčjeg sira, čiji nazivi od mjesta do mjesta može biti presnac, presnec, presnoc. Oko stotinjak otočkih restorana, konoba i drugih ugostiteljskih objekata, u svojim jelovnicima nude sva izvorna krčka jela, no uz to također pripremaju i nude internacionalna jela.U ovome radu će biti riječi o gastronomiji otoka Krka. Rad se sastoji iz više cjelina. Na početku su dati podatci o otoku, položaj, turistički promet, uslovi za razvoj prehrambenih kultura i dr. Nadalje, u ostalim cjelinama je dat osvrt na tradicionalna jela i namirnice koje čine bazu otoka, osnov opstanka otočana i budućeg razvoja. Korišteni su materijali sa e-portala, internet podatci, stateški dokumenti otoka Krka. |