Sažetak | Vino kao sastavni dio ugostiteljske ponude, jedan je od najvažnijih čimbenika koji utječu na motivaciju turista za posjet određenoj vinskoj regiji, odnosno određenom ugostiteljskom objektu unutar te regije. Značaj vina u ugostiteljskoj ponudi je osim što se poslužuje kao piće i nadopunjuje brojna jela, odnosno upotpunjuje gastronomsku ponudu, služi i kao začin u jelu. Da bi se vino pravilno poslužilo i time osjetila sva njegova bogatstva okusa i mirisa, u ugostiteljstvu su za taj posao zaduženi sommelieri, čiji je glavni zadatak posluživanje vina. Veliki broj autohtonih sorti, te sve veća proizvodnja kvalitetnih i vrhunskih vina čine najznačajniji dio turističke ponude vinskog turizma. Danas Hrvatska ima oko 120 autohtonih sorti vina, od kojih su najzastupljenije plavac mali i malvazija istarska. Osim vrhunskih vina, kao glavnog dijela ponude vinskog turizma, Hrvatska ima bogatu gastronomsku ponudu, prirodne i kulturne znamenitosti, kulturu i tradiciju koji zajedno čine cjelovit proizvod vinskog turizma. Za razvoj vinskog turizma Hrvatske od velikog značaja je primjena promotivnih aktivnosti od strane vinare bez koje Hrvatska kao vinska regija ostaje neprepoznatljiva na stranom turističkom tržištu. Jedan od načina promocije je sudjelovanje na brojnim vinskim manifestacijama, izložbama i sajmovima koje svake godine posjećuje sve veći broj posjetitelja koji se na taj način upoznaju sa bogatom ponudom vina i lokalnih specijaliteta određenog kraja. Najznačajnija vinska izložba u Hrvatskoj je Vinistra koja se svake godine u svibnju održava u Poreču. Prilikom javljanja potrebe za korištenjem određenom turističkog proizvoda koji uključuje posjet najrazvijenijim vinskim regijama, uz degustacije, izlete, posjete raznim manifestacijama, edukaciju o vinu i drugim uslugama, najveću ponudu nude upravo vinske ceste. Najrazvijenije vinske ceste su one u Istri, gdje su vinari najkvalitetnije iskoristili sve potencijale koje ta vinogradarska regija nudi. |