Naslov Fotografija hrane
Autor Lea Popović
Mentor Miroslav Mikota (mentor)
Član povjerenstva Antun Koren (član povjerenstva)
Član povjerenstva Miroslav Mikota (član povjerenstva)
Član povjerenstva Sanja Bjelovučić Kopilović (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zagrebu Grafički fakultet Zagreb
Datum i država obrane 2012-09-14, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana TEHNIČKE ZNANOSTI Grafička tehnologija
Sažetak Fotografija hrane oblik je mrtve prirode specijaliziran za reklamne svrhe, a cilj je proizvesti atraktivnu i oku ugodnu fotografiju koja će se kasnije koristiti u reklamama, na raznim ambalažama, jelovnicima i kuharicama. Dugo vremena fotografi su snimali hranu onako kako su je ljudi navikli vidjeti , uglavnom na stolu ispred njih. U skladu s time, stilisti za fotografiju hrane nastojali su da hrana čim bolje izgleda iz takve perspektive. Odmicanjem vremena i fotografija hrane dobiva sasvim drugačiji izgled. Nedavno je počeo prevladavati trend predstavljanja hrane sa čim manje elemenata, potpuno čiste i jednostavne, s upotrebom manje rekvizita, korištenje velike dubinske oštrine, iskošenih snimaka i ekstremno krupnih planova. Proces fotografiranja hrane započinje nabavkom hrane i svih potrebnih, pomno odabranih sastojaka. Odabiru se vizualno najbolje namirnice kako bi fotografija bila što privlačnija. Nakon odabira namirnica odabire se rasvjeta i pozadina tako da predstavljana hrana ne bi pala u drugi plan. Boja, tekstura, izgled pozadine i rekvizita trebao bi se uklapati sa hranom na fotografiji. U diplomskom radu analiziraju se navedene teoretne postavke. Temeljem teoretnih razmatranja realiziraju se autorske fotografije hrane koje se analiziraju s tehinčkog i kreativnog stanovišta, a potom koriste u istraživačkom dijelu diplomskog rada za istraživanje na web stranici.
Sažetak (engleski) Food photography is a form of still life photography specialized for advertising purposes, focusing mainly on producing attractive photography pleasing to the eye which will later be used in commercials, for packaging, menus and cookbooks. For a long time photographers were photographing food how people were used to see it, mostly on the table in front of them. According to that, food stylists were trying to make the food look better from that perspective. As time went by, food photography changed its appearance. Recently it became popular to show food with only few elements, completely clearly and simple, with as few props as possible, using great deep sharpness, skewed shots and extreme closeups. Process of food photographing starts with supplying food and all required, carefully picked ingredients. The best looking ingredients are picked for a shot to make it even more attractive. After choosing the ingredients, it is important to choose the lightning and background to make sure that presented food would not fall in the background. Colour, texture, background and props appearance should match the food in the photograph. This thesis analyzes the theoretical postulates mentioned above. Based on theoretical analysis, author photos of food were taken and analyzed from technical and creative point of view. Same photos were used in a research at a web site for purposes of this graduation thesis.
Ključne riječi
fotografija
hrana
namirnice
rekviziti
Ključne riječi (engleski)
photography
food
ingredients
props
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:216:305815
Studijski program Naziv: Grafička tehnologija; smjerovi: Tehničko-tehnološki, Dizajn grafičkih proizvoda Smjer: Tehničko-tehnološki Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni/a magistar/magistra inženjer/inženjerka grafičke tehnologije (univ. mag. ing. techn. graph.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Zatvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2024-04-18 16:25:49