Naslov Fotografija hrane
Autor Lea Popović
Mentor Miroslav Mikota (mentor)
Član povjerenstva Antun Koren (član povjerenstva)
Član povjerenstva Miroslav Mikota (član povjerenstva)
Član povjerenstva Sanja Bjelovučić Kopilović (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zagrebu Grafički fakultet Zagreb
Datum i država obrane 2012-9-14, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana TEHNIČKE ZNANOSTI Grafička tehnologija
Sažetak Fotografija hrane oblik je mrtve prirode specijaliziran za reklamne svrhe, a cilj je
proizvesti atraktivnu i oku ugodnu fotografiju koja će se kasnije koristiti u
reklamama, na raznim ambalažama, jelovnicima i kuharicama. Dugo vremena
fotografi su snimali hranu onako kako su je ljudi navikli vidjeti , uglavnom na stolu
ispred njih. U skladu s time, stilisti za fotografiju hrane nastojali su da hrana čim bolje
izgleda iz takve perspektive. Odmicanjem vremena i fotografija hrane dobiva sasvim
drugačiji izgled. Nedavno je počeo prevladavati trend predstavljanja hrane sa čim
manje elemenata, potpuno čiste i jednostavne, s upotrebom manje rekvizita, korištenje
velike dubinske oštrine, iskošenih snimaka i ekstremno krupnih planova. Proces
fotografiranja hrane započinje nabavkom hrane i svih potrebnih, pomno odabranih
sastojaka. Odabiru se vizualno najbolje namirnice kako bi fotografija bila što
privlačnija. Nakon odabira namirnica odabire se rasvjeta i pozadina tako da
predstavljana hrana ne bi pala u drugi plan. Boja, tekstura, izgled pozadine i rekvizita
trebao bi se uklapati sa hranom na fotografiji.
U diplomskom radu analiziraju se navedene teoretne postavke. Temeljem teoretnih
razmatranja realiziraju se autorske fotografije hrane koje se analiziraju s tehinčkog i
kreativnog stanovišta, a potom koriste u istraživačkom dijelu diplomskog rada za
istraživanje na web stranici.
Sažetak (engleski) Food photography is a form of still life photography specialized for advertising
purposes, focusing mainly on producing attractive photography pleasing to the eye
which will later be used in commercials, for packaging, menus and cookbooks. For a
long time photographers were photographing food how people were used to see it,
mostly on the table in front of them. According to that, food stylists were trying to
make the food look better from that perspective. As time went by, food photography
changed its appearance. Recently it became popular to show food with only few
elements, completely clearly and simple, with as few props as possible, using great
deep sharpness, skewed shots and extreme closeups. Process of food photographing
starts with supplying food and all required, carefully picked ingredients. The best
looking ingredients are picked for a shot to make it even more attractive. After
choosing the ingredients, it is important to choose the lightning and background to
make sure that presented food would not fall in the background. Colour, texture,
background and props appearance should match the food in the photograph.
This thesis analyzes the theoretical postulates mentioned above. Based on theoretical
analysis, author photos of food were taken and analyzed from technical and creative
point of view. Same photos were used in a research at a web site for purposes of this
graduation thesis.
Ključne riječi
fotografija
hrana
namirnice
rekviziti
Ključne riječi (engleski)
photography
food
ingredients
props
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:216:464109
Studijski program Naziv: Grafička tehnologija; smjerovi: Tehničko-tehnološki, Dizajn grafičkih proizvoda Smjer: Tehničko-tehnološki Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni/a magistar/magistra inženjer/inženjerka grafičke tehnologije (univ. mag. ing. techn. graph.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Zatvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2024-04-18 16:25:49