Naslov Antioksidansi i njihov doprinos zdravlju i ljepoti kože
Naslov (engleski) Antioxidants and their contribution to the health and beauty of the skin
Autor Anja Bošnjaković
Mentor Katarina Mišković Špoljarić (mentor)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Odjel za kemiju (Zavod za analitičku, organsku i primijenjenu kemiju) Osijek
Datum i država obrane 2017-09-21, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana PRIRODNE ZNANOSTI Kemija
Sažetak Slobodni radikal je svaki atom ili skupina koja ima jedan nespareni elektron ili više njih u vanjskoj ljusci. Reaktivne kisikove vrste su vrlo male molekule ili ioni u koje ubrajamo ione kisika, slobodne radikale anorganske ili organske perokside (ROS). Kako bi izbjegli navedene izvore ROS-a pravilo je da uravnotežimo svoju prehranu koja vodi k zdravijem životu te da povećamo svoju tjelesnu aktivnost. Oksidacijski stres posljedica je prevelikog stvaranja reaktivnih spojeva kisika (oksidansi, radikali) uslijed poremećaja u ravnoteži oksidacijsko – redukcijskih procesa u biološkim organizmima. Odnosno, oksidansi u biološkim organizmima sposobni su otpuštati elektrone, dok su antioksidansi sposobni primati elektrone. Budući da je naš organizam izložen raznovrsnim izvorima oksidacijskog stresa, natjeran je da se zaštiti. Evolucijski su se razvili zaštitni mehanizmi antioksidativne obrane. Antioksidansi su prirodne ili sintetske tvari koje uspješno blokiraju slobodne radikale u njihovom štetnom djelovanju na organizam. Antioksidansi se moraju stalno regenerirati u tijelu, kako bi se uspostavila ravnoteža između njih i slobodnih radikala u tijelu. Čovječji antioksidativni obrambeni sustav sastavljen je od antioksidativnih enzima i neenzimskih antioksidansa. Ključni enzimski antioksidansi koji sudjeluju pri neutralizaciji ROS-a su: superoksid dismutaza, katalaza, glutation peroksidaza, glutation reduktaza.U neenzimske antioksidanse ubrajamo metaboličke antioksidanse i antioksidanse iz hrane. Metabolički antioksidansi (glutation, koenzim Q, lipoična kiselina) su produkti metaboličkih reakcija u tijelu. S druge strane, antioksidansi iz hrane su spojevi koje se ne proizvode u organizmu pa ih stoga moramo unositi putem raznovrsne prehrane. Tu ubrajamo vitamin A, vitamin C, vitamin E, minerali selen i cink, te resveratrol. Svi antioksidansi iz hrane su se pokazali vrlo uspješnim u detoksifikaciji organizma od ROS-a. Uloga antioksidansa u kozmetičkim proizvodima je dvostruka. Sprječavaju nastanak oksidativnog stresa kože koji uzrokuje oštećenje stanica i prijevremeno starenje kože te čuvaju stabilnost kozmetičkih preparata.
Sažetak (engleski) Free radical is any atom or group having one unpaired electron or more of the outer shell. Reactive oxygen types are very small molecules or ions containing oxygen ions, free radicals of inorganic or organic peroxides (ROS). To avoid these sources of ROS rule is to balance your diet that leads to a healthier life and to increase their physical activity. Oxidation
stress is the consequence of the excessive formation of reactive oxygen compounds (oxidants, radicals) due to disorders in the balance of oxidation - reduction processes in biological organisms. In other words, oxidants in biological organisms capable of releasing electrons, while antioxidants are able to receive electrons. Since our organism is exposed to various
sources of oxidative stress, it has been made to protect it. Antioxidant defence mechanisms have evolved evolutionally. Antioxidants are natural or synthetic substances which successfully block free radicals in their harmful effects to the organism. Antioxidants must be constantly regenerated in the body to balance the free radicals in the body. The human antioxidant defense system is made up of antioxidant enzymes and non-enzymatic antioxidants. The key enzyme antioxidants involved in ROS neutralization are: superoxide dismutase, catalase, glutathione peroxidase, glutathione reductase. Non-enzymatic antioxidants include metabolic antioxidants and antioxidants from food. Metabolic antioxidants (glutathione, coenzyme Q, lipoic acid ) are products of metabolic reaction in our body. On the other hand, antioxidants from food are compounds that are not produced in the body, so we have to enter them through a variety of diets. These include vitamin A, vitamin C, vitamin E, selenium and zinc minerals, and resveratrol. All antioxidants from food proved to be very successful in the detoxification of the body of ROS. The role of antioxidants in cosmetic products is twofold. Prevent the formation of skin oxidative stress that causes cell damage and premature aging of the skin and keep the stability of preparations.
Ključne riječi
slobodni radikali
oksidacijski stres
enzimski i neenzimski antioksidansi
zdravlje kože
Ključne riječi (engleski)
Free radicals
oxidative stress
enzymatic and non-enzymatic antioxidants
skin health
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:182:147121
Studijski program Naziv: Kemija Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) kemije (univ. bacc. chem.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2018-01-10 12:07:39