Naslov Kemijski sastav i biološki potencijal lista i cvijeta motra : diplomski rad
Naslov (engleski) CHEMICAL COMPOSITION AND BIOLOGICAL POTENTIAL OF SEA FENNEL LEAVES AND FLOWERS : diplom athesis
Autor Ivana Prga
Mentor Danijela Skroza (mentor)
Član povjerenstva Ivana Generalić Mekinić (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Danijela Skroza (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Splitu Kemijsko-tehnološki fakultet (Odsjek za inženjerstvo i tehnologije) Split
Datum i država obrane 2023-10-31, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana TEHNIČKE ZNANOSTI Kemijsko inženjerstvo
Sažetak Motar (Crithmum maritimum L.) je višegodišnja halofitna biljka koja u Hrvatskoj raste duž cijele Jadranske obale. Biljka je poznata od davnina, te se listovi konzumiraju kao hrana i začin, dok se u narodnoj medicini koristi kao lijek. Zbog brojnih biološki aktivnih tvari zastupljenih u cijeloj biljci provedena su razna istraživanja u svrhu stjecanja novih znanja i boljeg iskorištenja same biljke. Tako je cilj ovog rada bio ispitati kemijski sastav i antioksidacijsku aktivnost motra te usporediti razlike između ekstrakta cvijeta i ekstrakta lista. Uzorci su prikupljeni na tri različite lokacije: otoku Pagu, otoku Korčuli, te u Cavtatu. Biljnim ekstraktima određen je udio ukupnih fenola i flavonoida, dok je koncentracija klorogenske kiseline određena korištenjem visokodjelotvorne tekućinske kromatografije (engl. High Performance Liquid Chromatography, HPLC). Za određivanje antioksidacijske aktivnosti korištene su tri metode: određivanje antioksidacijske snage redukcije željeza (engl. Ferric Reducing Antioxidant Power, FRAP), metoda redukcije 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil radikala (engl. 2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl, DPPH) i ispitivanje kapaciteta apsorpcije kisikovih radikala (engl. Oxygen Radical Absorbance Capacity, ORAC). Iz dobivenih rezultata može se zaključiti kako ekstrakti lista i cvijeta motra imaju visok sadržaj ukupnih fenola, flavonoida te klorogenske kiseline. Osim visokog udjela fenolnih komponenta ekstrakti su pokazali i jako dobru antioksidacijsku aktivnost određenu svim metodama. U radu je uočen i utjecaj lokacije branja motra, pa tako uzorci s lokacije Korčula imaju najviši udio fenolnih komponenta i najbolju antioksidacijsku aktivnost, dok su najlošiji rezultati zabilježeni za uzorke s lokacije Pag. Osim toga, ekstrakti cvijeta motra pokazali su bolje rezultate od ekstrakta lista, što ukazuje na izuzetan potencijal ove biljke koji je još uvijek nedovoljno istražen i neiskorišten.
Sažetak (engleski) Sea fennel (Crithmum maritimum L.) is a perennial halophytic plant that grows along the entire Adriatic coast in Croatia. The plant has been known since ancient times and the leaves are consumed as food and spice, while in folk medicine it is used as a medicine. Due to the numerous biologically active substances present throughout the plant, various researches have been carried out in order to gain new knowledge and make better use of the plant itself. The aim of this work was therefore to investigate the chemical composition and antioxidant activity in order to compare the differences between the flower and leaf extracts. Samples were collected from three different locations: on the island of Pag, on the island of Korčula and in Cavtat. The plant extracts were used to determine the content of total phenols and flavonoids, while the concetration of chlorogenic acid was determined by high-performance liquid chromatography (HPLC). Three methods are used to determine antioxidant activity: ferric reducing antioxidant power (FRAP), the method of reduction of 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and the oxygen radical absorbance capacity (ORAC). From the obtained results, it can be concluded that the extracts of sea fennel leaves and flowers have a high content of total phenols, flavonoids and chlorogenic acid. Besides the high content of phenolic components, the extracts also showed very good antioxidant activity, which was determined by all methods. In the study, the influence of the location of harvesting of the sea fennel was also observed, so that the samples from Korčula showed the highest content of phenolic components and the best antioxidant activity, while the samples from Pag showed the lowest results. In addition, the extracts from the flowers of sea fennel showed better results than the leaf extracts, indicating the extraordinary potential of this plant, which has not yet been sufficiently researched and exploited.
Ključne riječi
motar
kemijski sastav
antioksidacijska aktivnost
klorogenska kiselina
fenolni spojevi
Ključne riječi (engleski)
sea fennel
chemical composition
antioxidant activity
chlorogenic acid
phenolic compounds
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:167:795564
Studijski program Naziv: Diplomski sveučilišni studij Prehrambena tehnologija Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/a inženjer/ka prehrambene tehnologije (mag.preh.tehn.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Javna napomena Ovaj rad je u potpunosti financiran sredstvima projekta SEAFENNEL4MED (PRIMA 2021, Section 2) (https://seafennel4med.com/). Dio opreme korištene u ovom radu financiran je iz projekta EU „Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PFST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno- istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta“, KK. 01.1.1.02.0018.
Datum i vrijeme pohrane 2023-11-10 08:42:34