Naslov Allium Cepa L.: Kemijski sastav i biološka aktivnost
Naslov (engleski) Allium Cepa L.: Chemical composition and biological activity
Autor Nikolina Pervan
Mentor Ivica Blažević (mentor)
Član povjerenstva Ivica Blažević (predsjednik povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Splitu Kemijsko-tehnološki fakultet (Odsjek za kemiju) Split
Datum i država obrane 2017-06-21, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana PRIRODNE ZNANOSTI Kemija
Sažetak Luk (Allium cepa L.) je jedna od najčešće uzgajanih vrsta iz roda Allium (Amarylldaceae) koji broji više od 500 vrsta. Prepoznatljiv okus, miris, kao i česta lakrimacija (suzenje očiju) te farmakološka svojstva potječu od prisutnih organosumporovih spojeva nastalih enzimskom hidrolizom nehlapljivih S-alk(en)il cistein sulfoksida. U radu je napravljena izolacija eteričnog ulja hidrodestilacijom u aparaturi po Clevengeru iz triju vrsta komercijalno pribavljenih lukova (crveni, ljubičasti i srebrenac) te ekstrakcija diklormetanom nakon autolize 24 sata. Nehlapljivi vodeni ostatak u tikvici nakon hidrodestilacije je filtriran i liofiliziran. Dobiveni uzorci su testirani na antioksidaciju korištenjem tri različite metode (DPPH, FRAP i Rancimat) te na inhibiciju acetilkolinesteraze i butirilkolinesteraze (korištenjem Ellman metode). Inhibicija ovih kolinesteraza još uvijek predstavlja jedinu farmakoterapiju kod Alzheimerove bolesti koja sama čini preko 50% svih neuroloških oboljenja kod osoba starijih od 65 godina. Za testiranu koncentraciju od 227 µg/mL, utvrđena je vrlo slaba antioksidacijska aktivnost (<15%) svih testiranih uzoraka. S druge strane, pri istoj koncentraciji eterična ulja su pokazala dobru inhibiciju kolinesteraza u odnosu na hlapljivi diklormetanski i nehlapljivi vodeni ekstrakt. Analizom na GC-MS-u utvrđeno je da eterična ulja sve tri vrste luka sadrže dipropil disulfid (do 55%) i dipropil trisulfid (do 20%) u visokom postotku, dok hlapljivi diklormetanski ekstrakt ne sadrži navedene spojeve. Zbog svoje male molekulske mase i lipofilnosti, ovi hlapljivi sumporovi spojevi imaju sposobnost prolaska kroz krvno-moždanu barijeru, čime predstavljaju potencijalno interesantnu klasu spojeva u tretmanu kako Alzheimerove tako i drugih neuroloških bolesti.
Sažetak (engleski) Onion (Allium cepa L.) is one of the most widely cultivated species of the genus Allium (Amarylldaceae) which comprises over 500 species. The distinctive taste, smell as well as frequent lacrimation and pharmacological benefits are due to organosulphuric compounds formed by enzymatic hydrolysis of nonvolatile S-alk(en)yl cysteine sulphoxides. In this work, the isolation of essential oils was performed by hydrodestillation in Clevenger type apparatus from commercially obtained samples (yellow, red and white onion) as well as by dichloromethane extraction after the autolysis for 24 hours. Non-volatile residue in the flask, collected after the hydrodestillation, was filtered and lyophilized. The samples were tested on the antioxidant activity using three methods (DPPH, FRAP and Rancimat) and acetylcholinesterase and butyrylcholinesterase inhibition (by Ellman method). Inhibition of these cholinesterases still represents the only pharmacotherapy against Alzheimer's disease, which is responsible for more than 50% of neurological diseases among persons over the age of 65 years. The antioxidant activity of all tested samples was very low at tested concentration of 227 µg/mL (<15%). Contrary to the volatile dichloromethane extracts and nonvolatile water extracts, the essential oils showed good cholinesterase inhibition. GC-MS analyses showed that the essential oils contained a high percentage of dipropyl disulphide (up to 50%) and dipropyl trisulphide (up to 20%) in all three varieties, while volatile dichloromethane extract had none of the mentioned compounds. Due to its low molecular weight and lipid solubility these volatile sulphur compounds have ability to pass the blood-brain barrier, and thus represent an interesting class of compounds in treatment of Alzheimer and other neurological diseases.
Ključne riječi
Allium cepa L.
luk
Asparagales
Allium cepal.
Plantae
Magnoliophyta
Liliopsida
Asparagales
Amaryllidaceae
antioksidacijska svojstva
eterična ulja
hlapljivi sumporovi spojevi
Alzheimerova bolest(AB)
enzimi - kolinesteraza(ChE) - inhibicija
dipropil disulfid
dipropil trisulfid
hidrodestilacija u aparaturi po Clevengeru
DPPH-metoda
FRAP-metoda
metoda po Ellmanu
plinska kromatografija-masena spektrometrija
Rancimat metoda
Ključne riječi (engleski)
Allium cepa L.
onion
Asparagales
Allium cepal.
Plantae
Magnoliophyta
Liliopsida
Asparagales
Amaryllidaceae
antioxidant properties
essential oils
volatile sulfur compounds
Alzheimer's disease(AD)
enzymes- cholinesterase(ChE)- inhibition
GC-MS
dipropyl disulphide
dipropyl trisulphide
hydrodestilation in Clevenger type apparatus
DPPH-method
FRAP-method
Ellman's method
gas chromatography-mass spectrometry(GC-MS)
Rancimat method
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:167:468654
Studijski program Naziv: Kemijska tehnologija; smjerovi: Kemijsko inženjerstvo, Zaštita okoliša Smjer: Kemijsko inženjerstvo Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni/a prvostupnik/ prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka kemijskog inženjerstva (univ.bacc.ing.chem)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Javna napomena Ključne riječi doradio knjižničar/ Key words are revised by the librarian
Datum i vrijeme pohrane 2017-09-05 10:32:00