Naslov Antimikrobna aktivnost biljnih ekstrakata na odabrane patogene uzročnike kvarenja hrane : završni rad
Naslov (engleski) Antimicrobical activity of plant extracts against selected food borne pathogens : bachelor thesis
Autor Matea Šarić
Mentor Danijela Skroza (mentor) MBZ: 314352
Član povjerenstva Mladen Miloš (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Ivana Generalić Mekinić (član povjerenstva)
Član povjerenstva Danijela Skroza (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Splitu Kemijsko-tehnološki fakultet (Odsjek za inženjerstvo i tehnologije) Split
Datum i država obrane 2018-10-01, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija
Sažetak Patogeni uzročnici kvarenja hrane predstavljaju veliki zdravstveni problem širom svijeta što je posljednjih godina eskaliralo na neviđenu razinu. Prema tome, potražnja za sigurnom i kvalitetnom hranom je sve veća. Korištenje sintetskih konzervansa je često, ali je njihova sigurnost još uvijek upitna, što je potaknulo znanstvenike da traže prirodne konzervanse. U ovom radu ispitana su antimikrobna svojstava odabranih ljekovitih biljaka protiv najčešćih patogenih uzročnika kvarenja hrane. Istraživane su četiri biljne vrste (lavanda, ružmarin, mravinac i matičnjak) kako bi se odredilo njihovo antibakterijsko djelovanje prema tri Gram pozitivne (G (+)) (Staphylococcus aureus, Enterococcus feacalis, Listeria monocytogenes) i dvije Gram negativne (G (-)) bakterijske vrste (Salmonella enterica, Escherichia coli). Biljni ekstrakti su pripremljeni korištenjem ultrazvučne kupelji (2 h, 60 °C, biljni materijal: voda = 15: 100). Antibakterijsko djelovanje određeno je korištenjem metode određivanja minimalne inhibitorne koncentracije (MIC) i metodom difuzije u jažicama (engl. Well diffusion method). Rezultati testiranja antimikrobne aktivnosti pokazali su bolju aktivnost biljnih ekstrakata prema G (+) vrstama i najučinkovitiji ekstrakti, s najnižim MIC vrijednostima (u rasponu od 217 do 707 mg GAE/L) bili su ekstrakti ružmarina i mravinca, dok je najslabiji antimikrobni učinak zapažen kod matičnjaka (> 5551,2 mg GAE/L). Suprotno tome, matičnjak i mravinac pokazali su veću zonu inhibicije (30 mm) prema G (+) vrstama, korištenjem metode difuzije u jažicama. Kod obje metode svi testirani biljni ekstrakti pokazali su slabiju aktivnost, odnosno visoke MIC vrijednosti, te malu ili nikakvu zonu inhibicije prema G (-) bakterijama.
Sažetak (engleski) Food-borne pathogens are causing major public health problems worldwide what in recent years have escalated to unprecedented levels. Accordingly, demand for safe and high-quality food has increased. The use of synthetic preservatives is well known but still questionable due to their safety, what encouraged scientists to search for natural preservatives. The present research was conducted in order to study the antimicrobial properties of selected medicinal plants against commonly food borne pathogens. Four plant species (lavender, rosemary, oregano and lemon balm) were investigated to evaluate their antibacterial activity against three Gram positive (G (+)) (Staphylococcus aureus, Enterococcus feacalis, Listeria monocytogenes) and two Gram negative (G (-)) bacterial strains (Salmonella enterica, Escherichia coli). Plant extracts have been prepared using ultrasound bath (2 h, 60 °C, plant material: water ratio = 15:100). The antibacterial activity was quantified using well diffusion and broth microdilution methods by detection of the inhibition zone and minimal inhibitory concentrations (MICs), respectively. The analyses of antibacterial activities showed better activity of plant extracts against G (+) species and the most effective, with the lowest MIC values (range from 217 to 707 mg GAE/L), were rosemary and oregano, while the weakest antibacterial activity was observed for lemon balm (> 5551.2 mg GAE/L). On contrary, lemon balm and oregano showed larger inhibition zone (30 mm) using well diffusion method against G (+) species. Using both methods all tested plant extracts showed weaker activity, higher MIC values and no or smaller inhibition zone against G (-) bacteria.
Ključne riječi
antimikrobna aktivnost
sigurnost hrane
biljni ekstrakti
lavanda
Lavandula angustifolia Mill.
usnače
Labiatae
Lamiaceae
matičnjak
melisa
Melissa officinalis L.
mravinac
divlji ružmarin
origano
Origanum vulgare L.
ružmarin
Rosmarinus officinalis L.
fenoli
bakterije
Enterobacteriacae
Enterococcus fecalis
Escherichia coli
Salmonella enterica
Staphylococcus aureus
Listeria monocytogenes
zona inhibicije
metoda određivanja minimalne inhibitorne koncentracije(MIC)
metoda difuzije u jažicama
Ključne riječi (engleski)
antimicrobical activity
food safety
plant exstracts
lavender
Lavandula angustifolia Mill.
Labiatae
Lamiaceae
balm
Melissa officinalis L.
marjoram
wild rosemary
Origanum vulgare L.
oregano
rosemary
Rosmarinus officinalis L.
phenolics
bacterius
Enterobacteriacae
Enterococcus fecalis
Escherichia coli
Salmonella enterica
Staphylococcus aureus
Listeria monocytogenes
inhibition zone
method for determination of minimal inhibitory concentractions (MIC)
Well diffusion method
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:167:283632
Projekt Šifra: IP-2014-09-6897 Naziv: Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskogbilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje Kratica: BioActCom Voditelj: Mladen Miloš Pravna nadležnost: Hrvatska Financijer: HRZZ Linija financiranja: IP
Studijski program Naziv: Kemijska tehnologija; smjerovi: Kemijska tehnologija i materijali, Prehrambena tehnologija Smjer: Kemijska tehnologija i materijali Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a pristupnik/pristupnica kemijskog inženjerstva (pristup. ing. chem.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Javna napomena Ključne riječi doradio knjižničar/ Key words are revised by the librarian
Datum i vrijeme pohrane 2019-03-15 10:40:39