Naslov | Usporedna ispitivanja hlapljivih spojeva rakije travarice : diplomski rad |
Naslov (engleski) | Comparative study of volatile compounds of brandy Travarica : diploma thesis |
Autor | Željana Pavlović |
Mentor | Mladenka Šarolić (mentor) |
Član povjerenstva | Ani Radonić (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Zvonimir Marijanović (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Mladenka Šarolić (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Sveučilište u Splitu Kemijsko-tehnološki fakultet (Odsjek za inženjerstvo i tehnologije) Split |
Datum i država obrane | 2020-10-22, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija |
Sažetak | Travarica je jako alkoholno piće koje se tradicionalno proizvodi u južnim dijelovima Hrvatske. Travarice su specijalne rakije, aromatizirane biljnim ekstraktima. Za proizvodnju travarice najčešće se koriste rakije od grožđa, različiti macerati, perkolati, infuzi i drugi oblici ekstrakata ljekovitih biljaka. Biološki aktivni spojevi ljekovitog i aromatičnog bilja su eterična ulja, flavonoidi, tanini, saponini, sluzi i gorke tvari koje se ekstrahiraju u alkoholnu bazu pri sobnoj temperaturi. Uglavnom se kao alkoholna baza koristi rakija komovica. Cilj rada bio je usporedititi aromatski profil četiri različita uzorka travarica. Hlapljivi spojevi izolirani su pomoću mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME) i analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija-masena spektrometrija (GC- MS). Usporedbom dobivenih rezultata utvrđen je različiti aromatski profil uzoraka. Dominantni spoj identificiran u svim uzorcima je etil-dekanoat. Uzorak rakije proizvođača "Vinoplod", pokazao je kompleksniji sastav u odnosu na ostale ispitane uzorke. |
Sažetak (engleski) | Herbal brandy Travarica is a strong alcoholic beverage which is traditionally produced in southern parts of Croatia. Herbal brandies are special brandies, flavored with plant extracts. Grape brandies, various macerates, percolates, infusions and other forms of herbal extracts are most often used for the production of herbal brandies. Biologically active compounds of medicinal and aromatic herbs are essential oils, flavonoids, tannins, saponins, slippery secretion and bitter matters which are extracted into alcoholic base on ambient temperature. Komovica brandy is mostly used as an alcoholic base. The goal of this work was to compare aromatic profile od four different herbal brandy specimens. The volatile compounds were isolated by headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) and analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). When comparing the obtained results, a different aromatic profile of specimens was found. Dominant compound identified in all the specimens is ethyl decanoate. The sample of brandy, produced by "Vinoplod" showed a more complex composition in relation to other tested samples. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:167:465603 |
Studijski program | Naziv: Diplomski sveučilišni studij Prehrambena tehnologija Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/a inženjer/ka prehrambene tehnologije (mag.preh.tehn.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Otvoreni pristup |
Uvjeti korištenja | |
Datum i vrijeme pohrane | 2020-11-12 10:25:33 |