Naslov Dezinfekcija vode za piće na otoku Krku
Naslov (engleski) Disinfection of drinking water on the island of Krk
Autor Ana Carin
Mentor Dijana Tomić Linšak (mentor)
Član povjerenstva Ivana Gobin (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Sandra Pavičić Žeželj (član povjerenstva)
Član povjerenstva Dijana Tomić Linšak (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Rijeci Medicinski fakultet (Katedra za zdravstvenu ekologiju) Rijeka
Datum i država obrane 2019-07-09, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Sažetak Dezinfekcija igra veliku ulogu u očuvanju zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju. Podvrgavanjem vode za ljudsku potrošnju dezinfekciji određenim kemijskim sredstvima kao što su klorni preparati uklanjanju se patogeni mikroorganizmi iz vode koji mogu biti uzrok raznih zaraznih bolesti. Uporabom klornih preparata kao što je plinoviti klor, natrijev hipoklorit (NaOCl), klor dioksid (ClO2) mogu nastati razni kemijski nusprodukti kao što su trihalometani (THM), klorati i kloriti čije su granične vrijednosti u vodi zakonski propisane „Pravilnikom o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju“ (NN 125/2017). Navedeni nusprodukti mogu štetno djelovati na ljudsko zdravlje ako se nalaze u većim koncentracijama u vodi i ako je prisutna duža izloženost istima. Iako oni mogu biti štetni za ljudsko zdravlje, pogubniji mogu biti patogeni mikroorganizmi koji se mogu naći u vodi te se učinkovitost dezinfekcije ne smije dovoditi u pitanje. Cilj ovog rada je prikazati vrijednosti fizikalno-kemijskih i mikrobioloških parametara dobivenih laboratorijskim analizama provedenim na prikupljenim uzorcima vode za ljudsku potrošnju iz četiri vodoopskrbna sustava na otoku Krku te utvrditi njihovu zdravstvenu ispravnost. Analize su proveli djelatnici laboratorija Ponikve voda d.o.o. prema ISO normama, a obrađeni rezultati pripadaju razdoblju od 01.01.2018.-31.12.2018. godine. Također je cilj prikazati vrste dezinfekcije vode koje se provode na otoku Krku, a to su dezinfekcija UV-zračenjem u kombinaciji sa klor dioksidom i dezinfekcija natrijevim hipokloritom te prikazati njihovu usporedbu.
Sažetak (engleski) Disinfection plays a great role in preserving health safety of water for human consumption. Subjecting water for human consumption to disinfection by certain chemical compounds such as chlorine mixtures, removes pathogenic microorganisms which can cause a plethora of contagious diseases. Usage of chlorine varieties such as gaseous chlorine, sodium hypochlorite (NaOCl) and chlorine dioxide (ClO2) can lead to production of different chemical byproducts such as trihalomethanes (THM), chlorates and chlorides; whose limit values are legally prescribed in ''Regulation on compliance parameters and methods of analysis of water for human consumption'' (NN 125/2017). Previously mentioned byproducts can have a negative effect to human health, if found in large concentration in drinking water, especially if the water has been exposed to it for a longer period of time. Although they can be very harmful for human health, even more detrimental are pathogenic microorganisms found in water, which makes the significance of disinfection even more relevant. The aim of this paper is to present values of physicochemical and microbiological parameters, obtained by laboratory analysis conducted on collected samples of water from four water systems of island Krk; as well as determine their drinking quality. Analysis was conducted by laboratory technicians of Ponikva laboratory in compliance with ISO standards, and processed data was collected in the period from 1st January 2018 to 31st December 2018. Moreover, the goal is to present the various ways of disinfecting water on island Krk, which are: disinfection by UV radiation in combination with chlorine dioxide, as well as disinfection by sodium hypochlorite, and compare the two.
Ključne riječi
voda za ljudsku potrošnju
patogeni mikroorganizmi
dezinfekcija
klorni preparati
kemijski nusprodukti
Ključne riječi (engleski)
water for human consumption
pathogenic microorganisms
disinfection
chlorine mixtures
chemical byproducts
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:184:759429
Studijski program Naziv: Sanitarno inženjerstvo Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/magistra sanitarnog inženjerstva (mag. sanit. ing.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2020-01-31 11:06:10