Naslov PREHRAMBENE NAVIKE I UVJERENJA O PREHRANI STUDENATA RIJEČKOG
SVEUČILIŠTA
Autor Martina Zdjelar
Mentor Sandra Pavičić Žeželj (mentor)
Član povjerenstva Ivana Gobin (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Gordana Kenđel Jovanović (član povjerenstva)
Član povjerenstva Sandra Pavičić Žeželj (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Rijeci Medicinski fakultet Rijeka
Datum i država obrane 2023-09-08, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Sažetak Studentima je za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, a ponajprije za normalnu funkciju mozga
prilikom učenja i pamćenja potrebna značajna količina energije. Jedan od obrazaca prehrane
koji se temelji na pravilnom unosu hranjivih tvari u skladu s preporukama je mediteranski
obrazac prehrane. Prema brojnim istraživanjima upravo je mediteranska prehrana glavni
tradicionalni pristup prevenciji i liječenju mnogih bolesti današnjice kao što su
kardiovaskularne bolesti, dijabetes te neke vrste raka. S porastom zainteresiranosti ljudi o
prehrani i hrani koju konzumiraju razvijene su kvalitetne metode, sustavi i indeksi kojima je
moguće odrediti kvalitetu prehrane određene skupine koja se ispituje te ju usporediti unutar
države ili na globalnoj razini. Primarni cilj ovog rada bio je istražiti prehrambene navike te
uvjerenja i znanje o prehrani i hranjivim tvarima studenata zdravstvenih i nezdravstvenih studija
riječkog sveučilišta. Drugi cilj bio je uvidjeti utječe li znanje o prehrani na kakvoću prehrane
studenata te postoji li razlika s obzirom na vrstu studija kojeg studenti odnosno ispitanici
pohađaju. U istraživanju je sudjelovalo 350 studenata Sveučilišta u Rijeci, od kojih 135 osoba
muškog spola i 215 osoba ženskog spola, u dobi od 18 do 31 godine. Obradom rezultata
utvrđena je statistički značajna razlika u tjelesnoj masi studenata ovisno o vrsti studija što se
može povezati i s ocjenom znanja koje je bilo bolje ocijenjeno kod studenata zdravstvenih
studija. Rezultati o pripadnosti mediteranskoj prehrani ukazuju na umjerenu pripadnost većine
ispitanika ovom obrascu prehrane. Također, utvrđena je povezanost znanja o prehrani sa
znanjem o sastavnicama prehrane kao i s dobi te godinom studija. Sadašnje znanje studenata o
prehrani bolje je u odnosu na nekadašnje zabilježeno na riječkom sveučilištu, no i dalje studenti
zdravstvenih studija imaju bolje znanje o prehrani u odnosu na one s nezdravstvenih studija.
Sažetak (engleski) Students need a significant amount of energy to perform their daily activities and primarily for
normal brain function during learning and memory. One of the dietary patterns that is based on
the proper intake of nutrients in accordance with the recommendations is the Mediterranean
dietary pattern. According to numerous studies, the Mediterranean diet is the main traditional
approach to the prevention and treatment of many diseases today, such as cardiovascular
diseases, diabetes and some types of cancer. With the increase in people's interest in nutrition
and the food they consume, high-quality methods, systems and indexes have been developed,
which can be used to determine the quality of the diet of a certain group being examined and to
compare it within the country or on a global level. The primary goal of this paper was to
investigate the eating habits, beliefs and knowledge about nutrition and nutrients of health and
non-health studies students at the University of Rijeka. The second goal was to find out whether
knowledge about nutrition affects the quality of students' nutrition and whether there is a
difference with regard to the type of study that the students or respondents attend. 350 students
of the University of Rijeka participated in the research, of which 135 were male and 215 were
female, aged 18 to 31. The processing of the results revealed a statistically significant difference
in the body mass of students depending on the type of study, which can also be connected with
the assessment of knowledge, which was rated better among students of health studies. The
results on adherence to the Mediterranean diet indicate a moderate adherence of the majority of
respondents to this dietary pattern. Also, the connection between knowledge about nutrition and
knowledge about the components of nutrition, as well as age and year of study, was established.
The current knowledge of students about nutrition is better compared to the previous knowledge
recorded at the University of Rijeka, but still students of health studies have better knowledge
about nutrition than those from non-health studies.
Ključne riječi
studenti
mediteranska prehrana
kvaliteta prehrane
prehrambene navike
znanje o prehrani
Ključne riječi (engleski)
students
Mediterranean diet
diet quality
eating habits
knowledge about nutrition
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:184:835360
Studijski program Naziv: Sanitarno inženjerstvo Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) sanitarnog inženjerstva (univ. bacc. sanit. ing.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2023-08-30 09:29:56